Hidroterapija

Hidroterapija

website creator

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Hidroterapija može da se definiše kao upotreba vode, u bilo kom njenom stanju, za održavanje zdravlja i lečenje bolesti.

Primenjuje se još od antičkih vremena kao način da se uravnoteže duh i telo. Prema Hipokratu, terapija vodom „ublažava zamor“.

Svako ko je nekada plivao u hladnoj vodi zna da se nakon početnog šoka (zbog kog mnogi ne vole da plivaju u hladnoj vodi), osećao okrepljenim. To je zato što se, kada se brzo pređe na nisku temperaturu, krv kreće od površine tela do srži što pomaže da se mozak i organi osnaže svežom krvlju dok se istovremeno organizam čisti.

Tokom evolucije, primati su trpeli fiziološke stresore kao što su plivanje u hladnim rekama ili lov po veoma toplom vremenu. Naturopatske tehnike hidroterapije osmišljene su tako da iskoriste prirodne telesne reakcije na ove stresore.

Po teoriji, kratke promene temperature tela su važne za pravilno funkcionisanje mozga. Različite tehnike hidroterapije koristile su se za tretiranje raznih oboljenja, a savremena medicina priznaje određene njene pozitivne uticaje.

Moderna hidroterapija u Evropi počela je da se razvija od XVIII veka, ali je pravi procvat doživela u drugoj polovini XIX veka. Postoji više tehnika hidroterapije koje se i danas koriste.

Na fotografiji: Francuska razglednica iz 1915. godine „Na kupanju“