Društvo Magazin Godine Svet

Hapse deku (90) zato što hrani beskućnike

Bio sam pešadinac u borbama dve i po godine. Proveo sam 50 godina boreći se za građanska prava manjina u ovoj državi. Nemam ni najmanji strah od hapšenja…

Arnold Abot, 90-godišnji ratni veteran iz Drugog svetskog rata, već 23 godine hrani beskućnike na ulicama Fort Loderdejla, florida, a onda je došao u sukob sa zakonom.

Naime, prema novom tumačenju lokalnih vlasti ovakav dobrotvorni rad ugrožava lokalne biznise. Deka je privođen 2. novembra 2014. godine i preti mu 60 dana robije i 500 dolara kazne, ali ne mari:

– Uopšte se ne plašim. Bio sam pešadinac u borbama dve i po godine. Proveo sam 50 godina boreći se za građanska prava manjina u ovoj državi. Nemam ni najmanji strah od hapšenja. Jedino za šta se brinem jeste da neće biti ko da hrani beskućnike, a to je nešto što radim, i što nameravam da radim do poslednjeg daha – priča on.

Deka je priveden tokom vikenda sa dvojicom kolega dobrotvora, sveštenika, nakon što je novi zakon stupio na snagu prethodne nedelje. Nisu zadržani u pritvoru, pa su već u prvu narednu sredu ponovo bili na ulicama i “kršili zakon”.

Ovo je samo poslednja kulminacija dugog sukoba između težnji lokalnih vlasti da ovaj kraj učine atraktivnijim za turiste koji “ne žele da viđaju prizore beskućnika”. Deka Abot je do sada već tri puta uspevao na sudu da odbrani svoj rad, piše RT.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija