Janković: Klatno rodne ravnopravnosti pomereno unazad

Klatno rodne ravnopravnosti pomereno unazad tokom prethodne dve pandemijske godine, rekla je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Povodom Međunarodnog dana žena, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti kaže da je tokom prethodne dve pandemijske godine klatno rodne ravnopravnosti pomereno unazad. Taj trend se, smatra, mora pretvoriti u priliku za žene-Žene moraju biti uključene u donošenje svih odluka.

Brankiica Janković je naglasila da su žene u Srbiji pokazale da mogu ravnopravno da preuzmu odgovornost, ravnopravno sednu za sto i ravnopravno učestvuju u rešavanju problema.

„Žene nisu postigle punu ravnopravnost, a u značajno težem položaju su samohrane majke, siromašne, žene koje žive na selu, sa invaliditetom, Romkinje, starije i žene žrtve porodičnog nasilja i zato smo kao institucija bili i bićemo posvećeni pomoći u savladavanju njihovih problema“, poručila je Janković.

Jedan od najvećih izazova bilo je, navodi, razbijanje tabua o temama porodičnog i naročito seksualnog nasilja. Ovome su značajno doprinela javna svedočenja žena.

Srbija se, podsetila je, nalazi među prvih osam zemalja koje su ratifikovale Istanbulsku konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama. Naša zemlja je, takođe, značajno unapredila pravni okvir i sistem zaštite. Ali, sa druge strane, poverenica naglašava da kao društvo moramo još efikasnije raditi. Iza poziva žrtvama da prijave nasilje mora stajati odlučna namera nadležnih da žrtve zaštite.

Najveći napredak napravljen je u pogledu učešća žena u političkom životu, kazala je poverenica Janković. To je okazala i Analiza o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou. Ova analiza potvrđuje da je ostvaren pomak u pogledu procenta žena na mestima odlučivanja na lokalu.

„Pozitivni pomaci su od izuzetne važnosti, jer ženama jeste mesto za stolom u donošenju svake važne odluke“, naglasila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Izvor: N1