Društvo Magazin Godine Svet

Vatikan za stare: Blagoslov dugog života

Vatikan je najavio da će 28. septembra 2014. godine na trgu Svetog Petra organizovati događaj i papsku audijenciju u čast starih sa misom koju će voditi papa Franja.

– U razvijenim zemljama, dali smo starima 20 godina života, ali 20 da rade šta? Ovo je veliko pitanje koje naš događaj treba da podeli sa svima – rekao je u najavi Andrea Ciucci iz Papskog saveta za porodicu.

Vatikan ističe da je ideja organizacije događaja za stare i bake i deke potekla od samog pape koji je ovim starosnim grupama često pričao.

– Briga koju pokazujemo za starije, jednako kao i ona za decu, pokazatelj je kvaliteta zajednice. Kada odbacimo stare, kada su oni izolovani i ponekada prosto kopne zbog manjka brige, to je užasan znak – rečeno je iz Vatikana.

U jednoj od poslednjih saopštenja, papa je naročito istakao činjenicu da “letnji meseci mogu biti naročito teško vreme za stare i bolesne kojima je veoma teško da obavljaju neke potrebe, naročito u velikim gradovima”, prenosi Patheos.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija