Početna Magazin Godine Gray Panthers – Sedi panteri

Gray Panthers – Sedi panteri

Jedan njujorški novinar ih je prozvao Sedim panterima, ime se zadržalo, a organizacija je prerasla u pravi pokret koji se kroz saradnju starih i mladih bori za pravednije društvo

Sve je počelo kada je Megi Kun u svojoj 65. godini života zamoljena da se penzioniše. Svesna da još uvek ima šta da kaže i da može još mnogo toga da uradi, Megi Kun je sa svojih petoro prijatelja koji su bili u sličnoj situaciji, rešila da preduzme nešto.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Osnovali su Consultation of Older and Younger Adults for Social Change. Pošto im je penzija, ako ništa drugo, ostavljala više vremena i davala veću slobodu govora, oni su rešili da se pozabave različitim, a njima podjednako bitnim, društvenim i političkim pitanjima. Pridružili su se odmah po osnivanju, 1970. godine, studentskim protestima protiv rata u Vijetnamu.

Jedan njujorški novinar ih je prozvao Sedim panterima (Gray Panthers – bukv. Sivi panteri) zbog njihovog veoma aktivnog, čak radikalnog, pristupa koji je, pre svega zbog Megi Kun, privlačio sve veći broj pristalica. Smatra se da ovaj naziv ima veze i sa Crnim panterima – u to vreme, veoma aktivnom strankom Afroamerikanaca. Ime se zadržalo, a organizacija je prerasla u pravi pokret nakon skoro slučajnog gostovanja Megi Kun na televiziji.

Sedi panteri su od samog početka spajali generacije. Njihov moto je „Starost i mladost u akciji„. Megi je upozoravala na to da koliko god su stari odbacivani od društva, toliko su i mladi nepriznati. U oba slučaja, radi se o gubljenju značajnog ljudskog resursa.

Sedi panteri se, i danas, ne bore isključivo za prava starijih, već i za rešavanje brojnih društvenih i političkih problema
. Međutim, ogroman uticaj su imali upravo na problem ophođenja društva prema najstarijim građanima.

Megi je do kraja svog života ostala strastven borac za prava svih, ali stari u to vreme nisu imali nikoga ko bi se za njih borio, pa se najveći uticaj Sedih pantera osetio tu.

Pokret je nakratko posustao pošto je izgubio svog harizmatičnog osnivača. Uspeli su da se reorganizuju 1997, dve godine nakon Megine smrti. Danas organizacija deluje širom sveta, ali njihov uticaj je najjači u SAD.