Početna Magazin Godine Srbija Grad Sremska Mitrovica

Grad Sremska Mitrovica

Grad Sremska Mitrovica

Sremska Mitrovica, grad sa oko 50.000 stanovnika, nalazi su u Sremskom okrugu, na zapadu Srbije. Teritorija opštine zahvata južno podnožje Fruške Gore koje je mahom pod vinogradima i voćnjacima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Grad Sirmium osvojili su Rimljani još krajem I veka stare ere, i on ubrzo počinje ubrzano da raste i stiče status grada od velikog vojničkog i strateškog značaja.

U samom gradu ili okolini rođeni su rimski carevi Decije Trajan, Aurelijan, Prob i Maksimilijan, koji su svi bili domorodačkog porekla. Već početkom 4. veka Sirmium je centar episkopije a u gradu je u tom periodu održano i pet sabora na kojima su proglašavane jeresi i rešavana dogmatska pitanja za celo hrišćanstvo – „sirmijske formule“.

Grad dobija današnje ime po manastiru Svetog Dimitrija u 13. veku nakon nekoliko vekova borbi za prevlast između Vizantinaca i Mađara. U 15. veku Mitrovicom čak vlada i despot Stefan Lazarević, ali ona ubrzo pada pod Tursku vlast. Od ponovnog preuzimanja od strane Austrougara, Mitrovica se razvija slično kao i druga sremska naselja.