Foto albumi Gradovi u Srbiji

Grad Sombor

Sombor se nalazi u Zapadnobačkom okrugu na krajnjem severozapadu Srbije. Po popisu iz 2011. godine u gradu živi oko 87.000 stanovnika.

Sombor dobija ime po ugarskom vlastelinu iz porodice Cobor na čijem je imanju nastalo istoimeno naselje. Sredinom 16. veka Turci osvajaju tada već naprednu varoš sa većinskim srpskim stanovništvom i on ostaje pod njihovom vlašću sve do 1687. godine kada ga preuzimaju Austrijanci.

Somborci su učestvovali u brojnim vojnim pohodima Habzburga, i za to bivaju nagrađeni oslobađanjem poreza i zemljišnim posedima. Po prestanku opasnosti od Osmanlija, Somborci se za status slobodnog kraljevskog grada uspevaju izboriti veoma visokim otkupom od carice Marije Terezije.

Sombor je danas multietnička sredina sa 27 nacionalnosti. U gradu se tokom cele godine odigravaju brojni turistički, sajamski, muzički i drugi događaji. 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija