Grabundžija: Visina dodatka zavisiće od iznosa penzije

Poslednjih dana 2022. godine, penzioneri u Srbiji bave se vešću da je Vlada Srbije donela Uredbu kojim će deo penzionera dobijati dodatak na penziju tokom 2023. godine. Visina ovog dodatka zavisiće od iznosa penzije, kaže predsednik Sindikata penzionera „Nezavisnost“ Miloš Grabundžija.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Penzin.rs

Deo penzionera, kojih je u Srbiji, prema poslednjem dostupnom biltenu Fonda PIO za oktobar ukupno 1.646.903, dobijaće tokom 2023. godine dodatak na penziju. Ovaj dodatak, navode iz Vlade Srbije, predstavlja nastavak sprovođenja mera zaštite i poboljšanja standarda korisnika prava penzijskog i invalidskog osiguranja.

Jasno je ko će dobijati taj mesečni dodatak i koliko dugo će se on isplaćivati. Svi penzioneri čija penzija „za mesec decembar 2022. godine zaključno sa penzijom za mesec novembar 2023. godine iznosi do 43.645,99 dinara“ dobijaće ovaj dodatak. Ovo uvećanje uz penziju „isplaćuje se mesečno uz penziju od penzije za mesec decembar 2022. godine zaključno sa penzijom za mesec novembar 2023. godine“.

Mnogi su, verujemo ne bez razloga, ostali zbunjeni kada je u pitanju iznos ovog dodatka, kao i način njegovog obračuna. Ovde možete pročitati celovit tekst: Uredbe o uslovima, visini, obuhvatu korisnika penzija i dinamici isplate novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju.

Dodatak prema penziji

Predsednik Sindikata penzionera Srbije „Nezavisnost“ Miloš Grabundžija rekao je za portal Biznis da će visina dodatka zavisiti od novčanog iznosa penzije koju svaki korisnik prima.

„PIO fond ima svoju tabelu, odnosno skalu kategorija penzionera i na osnovu toga oni u program ubace podatak i na taj način će obračunati dodatak svakom penzioneru posebno. Veliki je broj penzionera koji imanju iznose manje od garantovanih penzija, kao i onih koji dobijaju naknade manje od prosečnih penzija. Zato će se svakome drugačije obračunavati. Taj dodatak ne ulazi u prosečnu penziju, a koliki će biti iznosi, znaćemo 10. februara“, rekao je Grabundžija.

Penzije koje isplaćuje Fond PIO Republike Srbije biće usklađene u februaru 2023. godine,povećanjem za 10,2 odsto.

U vezi sa ovim, predsednik Sindikata penzionera „Nezavisnost“ je rekao:

„Iako je povećanje, naravno, dobra stvar, prvo je trebalo država da vrati dug penzionerima koji su oštećeni fiskalnom konsolidacijom od 2014. do 2018. godine. Takođe, trebalo je uskladiti najniže penzije, koje nisu povećavane četiri godine prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju. Čak 989.000 penzionera ima penziju manju od prosečne, dok 380.000 njih prima penziju koja je manja od garantovane – 16.000 dinara. Najugroženije su kategorije koje čine poljoprivredni i porodični penzioneri.“