Magazin Godine Zdravlje

Polemika u Švajcarskoj o skriningu dojke

Savet koji ne preporučuje skrininge dojke, odmah je izazvao reakciju – žene, neubedljivim istraživanjima, ne treba dodatno zbunjivati

U Švajcarskoj su objavljeni rezultati istraživanja prema kojima se ženama ne savetuju sistematski skrininzi dojke. Odmah je reagovala Švajcarska liga za borbu protiv raka ističući svoju zapanjenost zaključcima koje su izveli stručnjaci.

Naime, Švajcarski zdravstveni odbor ne savetuje programe rutinskog skrininga za otkrivanje raka dojke. Razlog: njihovi pozitivni efekti su ograničeni. Skrininzima se spreči jedan do dva smrtna slučaja na 1.000 žena. Međutim, kod stotinak žena dobijaju se lažni pozitivni rezultati što dovodi do nepotrebnih tretmana.

Do ovih zaključaka, stručna komisija, sastavljena od švajcarskih lekara i naučnika, došla je na osnovu istraživanja sprovedenim između 1963. i 1991. godine.

Odmah je, u nedelju 2. februara, reagovala Švajcarska liga za borbu protiv raka iznenađena zaključcima stručnjaka. Oni naročito naglašavaju da ovo istraživanje nije donelo nove činjenice, a zasniva se na nedovoljno ubedljivoj metodologiji. Liga žali što žene, na ovaj način, naučnici i lekari dodatno zbunjuju.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija