Početna Magazin Godine Polemika u Švajcarskoj o skriningu dojke

Polemika u Švajcarskoj o skriningu dojke

Savet koji ne preporučuje skrininge dojke, odmah je izazvao reakciju – žene, neubedljivim istraživanjima, ne treba dodatno zbunjivati

U Švajcarskoj su objavljeni rezultati istraživanja prema kojima se ženama ne savetuju sistematski skrininzi dojke. Odmah je reagovala Švajcarska liga za borbu protiv raka ističući svoju zapanjenost zaključcima koje su izveli stručnjaci.

Naime, Švajcarski zdravstveni odbor ne savetuje programe rutinskog skrininga za otkrivanje raka dojke. Razlog: njihovi pozitivni efekti su ograničeni. Skrininzima se spreči jedan do dva smrtna slučaja na 1.000 žena. Međutim, kod stotinak žena dobijaju se lažni pozitivni rezultati što dovodi do nepotrebnih tretmana.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Do ovih zaključaka, stručna komisija, sastavljena od švajcarskih lekara i naučnika, došla je na osnovu istraživanja sprovedenim između 1963. i 1991. godine.

Odmah je, u nedelju 2. februara, reagovala Švajcarska liga za borbu protiv raka iznenađena zaključcima stručnjaka. Oni naročito naglašavaju da ovo istraživanje nije donelo nove činjenice, a zasniva se na nedovoljno ubedljivoj metodologiji. Liga žali što žene, na ovaj način, naučnici i lekari dodatno zbunjuju.