Magazin Godine Zdravlje

Da li mamografi zaista spašavaju živote?

Velika studija o mamografiji i skriningu dojke, u trajanju od 25 godina, koja je obuhvatila 90.000 žena u Kanadi, došla je do zaključka da su mamogrami, u najboljem slučaju – beskorisni, piše Njujork Tajms.

Studija objavljena 11. februara 2014. godine u Britanskom medicinskom žurnalu, prodrmala je medicinsku zajednicu s obzirom da je jedna od najozbiljnijih urađenih do danas. Polovina ispitanika bila je na mamografskim sistematskim pregledima, a polovina je samostalno pregledala dojke.

Dvadeset pet godina kasnije, istraživači su otkrili identični stepen smrtnosti u obe grupe. Jedina “primetna” prednost mamograma bila je veći stepen dijagnostifikovanja za 22%, sa tendencijom da “predijagnozira” pacijentkinje koje su imale nesmrtonosne oblike raka te su mogle izbeći operacije, hemoterapije i tretmane zračenjem. 

Ovo nije prva studija koja ističe nevidljivi uticaj mamograma, a Američko udruženje raka će je uključiti u svoje godišnje izdanje za 2014. godinu. Za sada je konsenzus naučnika u zemljama širom sveta da se nastavi sa skriningom. Jedini izuzetak je Švajcarska gde su takođe objavljena istraživanja po kojima se ženama ne savetuje sistemski skrining dojke.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija