Početna Magazin Godine Da li mamografi zaista spašavaju živote?

Da li mamografi zaista spašavaju živote?

Velika studija o mamografiji i skriningu dojke, u trajanju od 25 godina, koja je obuhvatila 90.000 žena u Kanadi, došla je do zaključka da su mamogrami, u najboljem slučaju – beskorisni, piše Njujork Tajms.

Studija objavljena 11. februara 2014. godine u Britanskom medicinskom žurnalu, prodrmala je medicinsku zajednicu s obzirom da je jedna od najozbiljnijih urađenih do danas. Polovina ispitanika bila je na mamografskim sistematskim pregledima, a polovina je samostalno pregledala dojke.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dvadeset pet godina kasnije, istraživači su otkrili identični stepen smrtnosti u obe grupe. Jedina „primetna“ prednost mamograma bila je veći stepen dijagnostifikovanja za 22%, sa tendencijom da „predijagnozira“ pacijentkinje koje su imale nesmrtonosne oblike raka te su mogle izbeći operacije, hemoterapije i tretmane zračenjem. 

Ovo nije prva studija koja ističe nevidljivi uticaj mamograma, a Američko udruženje raka će je uključiti u svoje godišnje izdanje za 2014. godinu. Za sada je konsenzus naučnika u zemljama širom sveta da se nastavi sa skriningom. Jedini izuzetak je Švajcarska gde su takođe objavljena istraživanja po kojima se ženama ne savetuje sistemski skrining dojke.