Početna Magazin Godine Gojazni i pušači gube pravo na rutinske operacije u Britaniji

Gojazni i pušači gube pravo na rutinske operacije u Britaniji

Gojazni i pušači gube pravo na rutinske operacije u Britaniji

Zdravstveni zvaničnici u Severnom Jorkširu objavili su da će pracijenti sa indeksom telesne mase (BMI) preko 30 biti odbijeni za većinu operacija na period od godinu dana – da mogu prvo da smršaju…

Zabrana će se odnositi na operacije kuka i kolena, što su dve najčešće operacije pod pokroviteljstvom nacionalnog zdravstva (NHS).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ako pacijenti izgube 10% telesne mase, operacija će im biti odobrena ranije.

Slična zabrana biće i za pušače – šest meseci ako odbijaju da prestanu da puše, ali ako dokažu da su prestali najmanje na osam nedelja, moći će da se vrate na liste za operacije.

– Upozorili smo bolnice da im neće biti isplaćen novac za operacije ako ih izvode nad gojaznim pacijentima. Ovako ćemo izvući najviše koristi iz zdravstva čije finansiranje je ugroženo, i resurse treba da koriste ljudi kojima je to zaista potrebno – kaže jedan zvaničnik.

Zabrana neće važiti za obolele od raka, i one kojima je život ugrožen.

Naravno, ostaje stvar tumačenja. Malo njih veruje da je nadležnima stalo da se preterano brinu o zdravlju ljudi, već smatraju da je reč o još jednom načinu da se smanjuju troškovi zdravstva, prenosi RT.

Već nekoliko poslednjih godina rezanje troškova u zdravstvu Velike Britanije odvija se po ubrzanom režimu i prate ga brojne sporne, diskutabilne odluke.