Magazin Godine Zdravlje

Amerikanci zabranili antibakterijske sapune

Agencija za hranu i lekove (FDA) praktično zabranjuje antibakterijske sapune, uljučujući gelove za suvo pranje ruku, zato što rizici koje nose prevazilaze benefite koje pružaju.

izvor: Penzin

Agencija je objavila da industrija ovih proizvoda nije uspela da dokaže da su bezbedni za upotrebu na duži vremenski rok, pa čak ni da su efikasniji od običnih sapuna i vode.

Industrija je dobila godinu dana da izbaci iz upotrebe čak 19 hemikalija koje koristi da napravi ove sapune. Na američkom tržištu bar neku od ovih hemikalija sadrži čak 40 odsto sapuna, uključujući antibakterijske, tečne i čvrste sapune.

Najčešće hemikalije jesu triklosan u tečnim sapunima i triklokarban u čvrstim.

Zabrana hemikalija odnosi se samo na korišćenje u industriji sapuna za ljudsku upotrebu.

U nastavku, biće ispitan i uticaj raznih drugih higijenskih sredstava kao što su maramice, sanitajzeri. U tom smislu, od kompanija su traženi podaci o tri sastojka:

  • alkoholu (etanol ili etil alkohol)
  • izpropil alkohol
  • benzalkonijum hlorid.

Odluka FDA pozdravljena je od strane stručnjaka za javno zdravlje. Oni su još davno upozoravali da antimikrobske hemikalije utiču na hormone kod dece i stvaraju otporne infekcije.

Penzin je ranije već prenosi vesti na ovu temu pa pogledajte detalje u tekstu:

Takođe, ovo nije jedini problem sa higijenskim proizvodima i načinom na koji utiču na čoveka i životnu sredinu:

Gel za suvo pranje i dezinfekciju ruku – Opasan po zdravlje!


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija