Početna Magazin Godine Gde žive najdugovečniji Srbi

Gde žive najdugovečniji Srbi

Na osnovnu tablica mortaliteta rađenih za period 2010-2012, došlo se do podatka da se u Moravičkoj oblasti živi duže nego u bilo kom drugom kraju Srbije…

U Moravičkoj oblasti u Šumadiji životni vek ljudi najduži je u Srbiji – muškarci žive 73,27, dok žene žive 78,35 godina. 

Ove brojke dobijene su na osnovnu detaljnih tablica mortaliteta za period 2010-2012. koje je Republički zavod za statistiku uradio na osnovu popisa stanovništva iz 2011. godine.

Prema ovim tabelama najkraći životni vek se očekuje u Vojvodini i to u  Severnobanatskoj i Srednjobanatskoj oblasti gde muškarci žive 69,5 godina, a žene 75,49.

Na nivou oblasti, najveće vrednosti su u Moravičkoj oblasti, a najniže u Severnobanatskoj i Srednjobanatskoj oblasti, dok se u opštinama Novi Beograd i Vračar beleže maksimalne odnosno u Kovinu i Sečnju minimalne vrednosti srednjeg trajanja života. 

Gledajući po brojkama to znači da Novobeograđani i Vračarci žive u proseku 74,22 (muškarci), odnosno 79,61 godinu (žene). U Kovinu i Sečnju životni vek manji je za po nekoliko godina – žene žive 69,63 godine, dok muškarci tek 66,91 godinu.

Detaljne tablice mortaliteta možete pogledati na sajtu Republičkog zavoda za statistiku, piše Telegraf.