Početna Magazin Godine Gde žive najdugovečniji Srbi

Gde žive najdugovečniji Srbi

Na osnovnu tablica mortaliteta rađenih za period 2010-2012, došlo se do podatka da se u Moravičkoj oblasti živi duže nego u bilo kom drugom kraju Srbije…

U Moravičkoj oblasti u Šumadiji životni vek ljudi najduži je u Srbiji – muškarci žive 73,27, dok žene žive 78,35 godina. 

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ove brojke dobijene su na osnovnu detaljnih tablica mortaliteta za period 2010-2012. koje je Republički zavod za statistiku uradio na osnovu popisa stanovništva iz 2011. godine.

Prema ovim tabelama najkraći životni vek se očekuje u Vojvodini i to u  Severnobanatskoj i Srednjobanatskoj oblasti gde muškarci žive 69,5 godina, a žene 75,49.

Na nivou oblasti, najveće vrednosti su u Moravičkoj oblasti, a najniže u Severnobanatskoj i Srednjobanatskoj oblasti, dok se u opštinama Novi Beograd i Vračar beleže maksimalne odnosno u Kovinu i Sečnju minimalne vrednosti srednjeg trajanja života. 

Gledajući po brojkama to znači da Novobeograđani i Vračarci žive u proseku 74,22 (muškarci), odnosno 79,61 godinu (žene). U Kovinu i Sečnju životni vek manji je za po nekoliko godina – žene žive 69,63 godine, dok muškarci tek 66,91 godinu.

Detaljne tablice mortaliteta možete pogledati na sajtu Republičkog zavoda za statistiku, piše Telegraf.