Fond PIO upozorava penzionere Sremske Mitrovice na letke

Fond PIO je izdao Saopštenje u kome upozorava penzionere Sremske Mitrovice na letke sa lažnim sadržajem u vezi sa isplatom novčanog iznosa na ime neusklađenosti penzije.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) izdao je 15. marta 2021. godine Saopštenje kojim se želi skrenuti pažnja penzionera Sremske Mitrovice na letke sa lažnim sadržajem

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kako se navodi u Saopštenju Fonda PIO, ti leci su se pojavili na ulicama Sremske Mitrovice u prethodnom periodu. U njima se pozivaju penzioneri ovog grada da se jave radi isplate određenog novčanog iznosa zbog neusklađenosti penzije. Kako bi im bio isplaćen taj iznos, penzioneri treba da dostave kopiju lične karte, rešenje o penziji i broj tekućeg računa.

Fond PIO u svom saopštenju ističe da razlika zbog neusklađenosti penzija ne postoji. Ova institucija je saopštila da nema bilo kakve isplate po osnovu neusklađenosti penzija.

Penzioneri se upozoravaju da dostavljanjem podataka iz lične karte, rešenja o penzionisanju i tekućeg računa, rizikuju da budu prevareni. Lični podaci penzionera, u tom slučaju, mogu biti zloupotrebljeni od strane neovlašćenih lica.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje upozorava i moli penzionere da se ne javljaju na broj naveden na lecima.

Izvor: Fond PIO

Pokušaji prevare penzionera nisu retki:

Postoje naučna mišljenja da je lakovernost starijih osoba uslovljena fizičkim promenama u mozgu koje se (kod nekih starijih osoba) mogu detektovati. Naučnici su zaključili da se mozak prevarenih starijih osoba razlikuje od mozga onih koji su prevaru otkrili ili sprečili izrabljivanje. V. istraživanje: Promene u mozgu mogu starije osobe učiniti podložnim prevarama

Podsećamo i na jednu lepu i tužnu priču o starijem gospodinu u ranoj fazi demencije koji je, misleći da je pozvan na druženje, postao žrtva prevare. Od novčane, verovatno je još teža bila šteta koja je načinjena njegovom dostojanstvu i psihi: Nenad (Beograd): Pobeđena prevara