Fond PIO traži vraćanje više isplaćenih penzija čak i od naslednika penzionera

Stara priča, novi primer – Fond PIO je, nakon što je utvrdio da je na osnovu privremenog rešenja o penziji preplaćeno, tražio vraćanje više isplaćenih penzija od naslednika preminulog penzionera.

Fotografija: Penzin.rs

Neretko se dešava da penzioneri, nakon što su par godina primali penziju na osnovu privremenog rešenja o penziji, budu primorani na vraćanje više isplaćenih penzija. Dakle, kada dobiju konačno rešenje, moraju da vrate Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) višak novca koji im je isplaćen.

To se, kako prenosi RTS, desilo i Veroniki Radonja Milojević. Veronika se penzionisala kao inženjer metalurgije sa 66 godina. U penziji je već 15 godina. Fond PIO joj je poslao dopis sa zahtevom da vrati višak od isplaćenih penzija.

„Šta to znači, to nije neka moja greška. Naravno da sam ja to platila, i to u tri rate“, kaže Veronika.

Vraćanje više isplaćenih penzija traži se i od naslednika

Veronika je zatim dobila i drugi dopis kojim se traži vraćanje dela novca koji je, na osnovu privremenog rešenja, isplaćivan njenom pokojnom suprugu.

„Moj muž je umro pre godinu i osam meseci i oni su izvršili kontrolu da su mu isplaćivali više penzije. To je ispalo negde 36, 37 hiljada“, kaže Veronika.

Zašto se od nje traži vraćanje trećine duga, shvatila je kada su dopis sa istim zahtevom dobile i njihove ćerke.

U Fondu PIO objašnjavaju da je sve po zakonu. Penzije su preplaćene, jer je iznos po privremenom rešenju bio viši, nego po konačnom. Veronika i njen suprug su primali, u periodu zbog koga je rešenje bilo privremeno, nižu zaradu nego inače. To je umanjilo njihove penzije.

„Konkretno, i za gospođu i za gospodina razlog je bio zahtev advokata, odnosno punomoćnika da se donese konačno rešenje. Bez obzira, i da nije bio zahtev advokata, u nekom trenutku bi se donelo to rešenje“, kaže Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava osiguranika Fonda PIO.

Zašto Fond PIO kasni sa donošenjem konačnih rešenja o penziji?

Zakonski rok da Fond PIO donese konačno rešenje jeste tri godine. Od penzionera se zato, u slučaju da im je isplaćivan veći iznos od onog po konačnom rešenju, traži vraćanje preplaćene penzije za poslednje tri godine. Razlog za ovu neprijatnost je taj što Fond PIO donosi konačna rešenja sa velikim kašnjenjem..

Iznos penzije, na osnovu konačnog rešenja, može biti i veći nego što je isplaćivano po privremenom. Tada Fond PIO isplaćuje penzioneru zaostao novac. Više o privremenom rešenju za penziju: Koliko traje privremeno rešenje za penziju?

Problem obračuna poslednje godine staža rešen je 2018. godine sa promenom zakona. Ovaj problem bio je razlog zbog koga su gotovo sva rešenja u startu bila privremena. Tada je broj privremenih rešenja bio oko pola miliona. Izmenom zakona te godine, broj privremenih rešenja je prepolovljen. Međutim, problem je što i dalje stižu nova.

„Primera radi, u sistem uđe 39.000 novih rešenja koja su privremena“, objašnjava Stanković, „a mi godišnje možemo da okončamo negde oko 47.000 takvih rešenja. Drugim rečima, u jednoj godini okončamo više nego što u sistem može da uđe novih rešenja sa privremenim karakterom.“

Od oko 85.000 novih penzijskih rešenja godišnje, manje od polovine su i dalje privremena. Razlog je nedostatak podataka o stažu. Sa ovim brojem rešenja, problemu se ne nazire kraj.

Od 240.000 nagomilanih starih privremenih rešenja, poslednje bi moglo da bude konačno tek za 10 godina ako se nastavi ovim tempom. A ovim tempom će se nastaviti ako se nešto ne promeni „u zakonu ili u kapacitetima Fonda“, piše RTS.

Dobar savet zlata vredi

Svako bi trebalo da dve godine pred penziju u Fondu PIO proveri da li su mu uplaćeni svi doprinosi. Na taj način uvećava svoje šanse da mu prvo rešenje bude i konačno. U suprotnom, moglo bi se desiti da privremeno rešenje o penziji napravi problem ne samo toj osobi, već i njenim naslednicima.