Početna Magazin Godine Fizioterapeuti: Mi nismo maseri

Fizioterapeuti: Mi nismo maseri

Fizioterapeut može da nauči bolesnika kako pravilno da koristi pomagala poput štapa, štaka, kolica i da intervencijama otkloni bol pacijentu. Pokretljivost je imperativ koji nas održava u životu…

Širom sveta 8. septembra obeležava se Međunarodni dan fizioterapeuta. Fizioterapeuti u Srbiji smatraju da je neophodno donošenje zakona o fizioterapeutskoj delatnosti, koji će regulisati rad u ovoj oblasti medicine. Oni ističu da ih pojedinci smatraju maserima, a da se drugi, sa završenim kratkim kursevima samoproklamuju u stručnjake, piše Politika.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Oni ističu da nisu puki izvršioci naloga lekara i da je reč o stručnjacima za sva životna doba. Upozoravaju da se ne poštuje pravilo da svako postoperativno stanje zahteva rehabilitacioni tretman, da svaki sportski klub mora da ima svog fizioterapeuta, da su fizioterapeuti jedini edukovani stručnjaci koji mogu da osmisle vežbe za određeno stanje i da su edukovani i za davanje saveta koji mogu puno da unaprede kvalitet života.

– Fizioterapeut može da nauči bolesnika kako pravilno da koristi pomagala poput štapa, štaka, kolica i da intervencijama otkloni bol pacijentu. Pokretljivost je imperativ koji nas održava u životu, a fizioterapeut zna kako da poveća i očuva pokretljivost i funkciju zglobova – kaže Ljiljana Katunac, predsednica Društva fizioterapeuta Srbije.

– Lečenje u domovima zdravlja svodi se na elektroterapije. Priliv pacijenata je veliki, pa nema kvaliteta, a samim tim terapija gubi smisao. Daju se standarde vežbe svima, a svako ima pravo na individualni tretman. Dnevno terapeut ima i po 170 pacijenata. Kod privatnika je drugačija priča – dodala je Katunac.

Fizička neaktivnost uzrokuje invalidnost i smrtnost miliona ljudi godišnje, jer može da dovede do moždanog i srčanog udara, dijabetesa i karcinoma. Fizioterapeuti kažu da treba znati da samo pola sata dnevno pravilno primenjene i adekvatno dozirane fizičke aktivnosti može bitno da utiče na poboljšanje kako pokretljivosti tako i opšteg zdravstvenog stanja.