Početna Magazin Godine Fitnes narukvice su danas prevara – ali imaju budućnost

Fitnes narukvice su danas prevara – ali imaju budućnost

Na testiranju, dve fitnes narukvice kompanije Najk koje prate aktivnosti korisnika, pokazivale su potpuno različite rezultate aktivnosti, i razliku u broju pređenih koraka – u hiljadama!

Bloger Njujork Tajmsa testirao je, zajedno sa prijateljem, fitnes narukvicu kompanije Najk. Nakon zajedničko provedenog dana u šetnji dve iste narukvice pokazivale su potpuno različite rezultate aktivnosti, a razlika u broju koraka predstavljena je u hiljadama iako većih odstupanja nije moglo biti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kompanija Najk je nedavno otpustila veliki deo tima koji je pravio njihovu fitnes narukvicu (FuelBand), i izjavila da će „ona ostati važan deo njihovog biznisa ali da će se kompanija fokusirati više na aplikacije a ne na hardver“.

Neke narukvice se prodaju uz poruku da „prate nivo šećera u krvi“ – i to bez da uzmu i kap krvi! Odgovor je da „proizvod nije medicinski uređaj, da nije sasvim precizan, i da ne žele da ih koriste dijabetičari“.

– Čak i jeftini podometar (brojač koraka u patikama) precizniji od fitnes narukvica, mada one imaju svoj doprinos za motivaciju. Naročito su „smešne“ narukvice za praćenje sna, i jedina koja zaista radi dobro jeste fitnes narukvica Basis B1 koja ima nekoliko senzora. Ostale uglavnom samo nagađaju – kaže Džim MekDonald, podijatar i autor na sajtu koji se bavi testiranjem tehnologija.

U 2014. godini očekuje se prodaja 17 miliona fitnes narukvica, pametnih „satova“ za trčanje i treninge, itd. Procene za 2015. su 23 miliona komada, a za 2017. godinu čak 45 miliona. Narukvice su još uvek mali segment industrije rekreacije, ali imaju ogroman potencijal u budućnosti za primenu u njoj, ali i za monitoring zdravlja, i naročito zdravstvenog stanja starih lica.

– Ove tehnologije imaju veliki potencijal u budućnosti, ali mislim da će biti potrebno još mnogo godina da zaista dođemo dotle – kaže Dejvid Blumental, bivši savetnik Baraka Obame.

Pogledajte testove fitnes narukvica na NjujorkTajmsu (engleski). Svaka od njih košta od 100 do 200 dolara.