Početna Magazin Godine Fitnes narukvice su danas prevara – ali imaju budućnost

Fitnes narukvice su danas prevara – ali imaju budućnost

Na testiranju, dve fitnes narukvice kompanije Najk koje prate aktivnosti korisnika, pokazivale su potpuno različite rezultate aktivnosti, i razliku u broju pređenih koraka – u hiljadama!

Bloger Njujork Tajmsa testirao je, zajedno sa prijateljem, fitnes narukvicu kompanije Najk. Nakon zajedničko provedenog dana u šetnji dve iste narukvice pokazivale su potpuno različite rezultate aktivnosti, a razlika u broju koraka predstavljena je u hiljadama iako većih odstupanja nije moglo biti.

Kompanija Najk je nedavno otpustila veliki deo tima koji je pravio njihovu fitnes narukvicu (FuelBand), i izjavila da će „ona ostati važan deo njihovog biznisa ali da će se kompanija fokusirati više na aplikacije a ne na hardver“.

Neke narukvice se prodaju uz poruku da „prate nivo šećera u krvi“ – i to bez da uzmu i kap krvi! Odgovor je da „proizvod nije medicinski uređaj, da nije sasvim precizan, i da ne žele da ih koriste dijabetičari“.

– Čak i jeftini podometar (brojač koraka u patikama) precizniji od fitnes narukvica, mada one imaju svoj doprinos za motivaciju. Naročito su „smešne“ narukvice za praćenje sna, i jedina koja zaista radi dobro jeste fitnes narukvica Basis B1 koja ima nekoliko senzora. Ostale uglavnom samo nagađaju – kaže Džim MekDonald, podijatar i autor na sajtu koji se bavi testiranjem tehnologija.

U 2014. godini očekuje se prodaja 17 miliona fitnes narukvica, pametnih „satova“ za trčanje i treninge, itd. Procene za 2015. su 23 miliona komada, a za 2017. godinu čak 45 miliona. Narukvice su još uvek mali segment industrije rekreacije, ali imaju ogroman potencijal u budućnosti za primenu u njoj, ali i za monitoring zdravlja, i naročito zdravstvenog stanja starih lica.

– Ove tehnologije imaju veliki potencijal u budućnosti, ali mislim da će biti potrebno još mnogo godina da zaista dođemo dotle – kaže Dejvid Blumental, bivši savetnik Baraka Obame.

Pogledajte testove fitnes narukvica na NjujorkTajmsu (engleski). Svaka od njih košta od 100 do 200 dolara.