Početna Magazin Godine Svet Eutanazija dozvoljena i u Kanadi

Eutanazija dozvoljena i u Kanadi

Eutanazija dozvoljena i u Kanadi

Kanadski vrhovni sud odobrio je 6. februara 2015. godine eutanaziju teško obolelih odraslih osoba kod kojih se ne očekuje poboljšanje zdravstvenog stanja, uz njihov pristanak, proglasivši neustavnom postojeću zabranu i dajući vladi godinu dana za usaglašavanje zakona.

Devet sudija jednoglasno je ocenilo da članovi kaznenog zakona „kojim se zabranjuje potpomognuto samoubistvo i eutanazija“ (slično kao članovi 117 i 119 Krivičnog zakona Republike Srbije – više detalja na linku iznad) krše Povelju prava i sloboda budući da „neke osobe zbog zabrane sebi prerano oduzimaju život iz straha da to neće moći učiniti kasnije, kada im bolovi postanu neizdrživi“.

Svrha zabrane je, podseća sud, prvenstveno „onemogućiti da se ranjive osobe podstiču na samoubistvo u času slabosti“.

Sud dodaje da njegova odluka nipošto „ne primorava lekare na pružanje medicinske pomoći“ onima koji žele umreti.

Odluka suda stupiće na snagu za godinu dana (2016. godine). Sud daje pokrajinama ovlašćenja da mogu „donositi zakone o oblicima medicinske pomoći umirućima“, poput Kvebeka koji je 2014. godine bio prva kanadska pokrajina koja je ozakonila eutanaziju.

Zasad nije jasno da li će savezna vlada izmeniti zakon pre parlamentarnih izbora planiranih u oktobru, ali bi to pitanje moglo biti vruća izborna tema. Prema nedavnoj anketi instituta Ipsos velika većina Kanađana (85 posto) podržava eutanaziju.

Od 2010. godine, ističe sud, četiri zemlje su u ovom ili onom obliku odobrile medicinski potpomognuto samoubistvo: Holandija, Belgija, Luksemburg i Švajcarska, kao i američke savezne države Oregon, Vašington, Montana i savezna prestonica Vašington (Distrikt Kolumbija).

– Ovo je velika pobeda ljudskih prava i saosećanja – rekla je tim povodom Grace Pastine iz Udruženja za građanska prava u Britanskoj Kolumbiji koje je organizovalo slup ispred zgrade suda.

Protivnici medicinski potpomognutog samoubistva i eutanazije koji su se takođe okupili ispred Vrhovnog suda, bili su nezadovoljni:

– Ova odluka ugrožava život mnogih Kanađana – ocenjuje Amy Hasbrouck iz udruženja „Još nismo mrtvi“, prenosi Jutarnji.