Magazin Godine Svet Zdravlje

EU: Broj očekivanih godina zdravog života na rođenju – 62!

Na rođenju, i žene i muškarci u Evropskoj uniji (prosek za svih 28 sadašnjih članica) mogli su da, 2011. godine, očekuju da će živeti 62 godine u dobrom zdravstvenom stanju. 

‘Produžen životni vek bez kvaliteta života predstavlja jalovu pobedu.
Očekivana dužina života u zdravlju važnija je od očekivane dužine života.’

Dr Hiroši Nakadžima, (kontroverzni) generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije, 1997.

Zdrave godine života se mere brojem godina tokom kojih osoba može da očekuje da će živeti u zdravlju. Na rođenju, i žene i muškarci u Evropskoj uniji (prosek za svih 28 sadašnjih članica) mogli su da, 2011. godine, očekuju da će živeti 62 godine u dobrom zdravstvenom stanju.

U 50. godini života, mogli su da očekuju još 18 godina života u zdravlju, dok su u 65. godini mogli da očekuju još devet zdravih godina.

Ove podatke je u martu 2013. godine objavio Eurostat, statistička služba Evropske unije.

I muškarci i žene u Švedskoj i Malti mogu da očekuju da će živeti više od 70 godina u dobrom zdravlju. Među državama članicama, procenjuje se da je najveći broj zdravih godina života na rođenju u 2011. godini i za žene i za muškarce na Malti (71 godina za žene i 70 godina za muškarce), u Švedskoj (70 i 71 godina), Luksemburgu, Grčkoji i Irskoj (za sve 67 i 66 godina), a najmanji u Slovačkoj (52 godine za oba pola) i Sloveniji ((54 godine za oba pola).

U većini država članica, postojala je veoma mala razlika u godinama života koje žene i muškarci mogu da očekuju bez zdravstvenih tegoba.
Godine 2011, najveća razlika je bila u Litvaniji (pet zdravih godina više za žene) i u Holandiji (pet zdravih godina više za muškarce).

Sa napunjenih 50 godina, i žene i muškarci mogu očekivati da će imati još više od 20 zdravih godina života u Švedskoj (26 godina za žene i 25 za muškarce), na Malti (23 godine za oba pola), Danskoj (22 godine za oba pola), Luksemburgu, Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu (22 i 21 godina). Najmanji broj dodatnih godina zdravog života procenjen je i za žene i za muškarce u Slovačkoj (10 godina za oba pola).

Sa napunjenih 65 godina, najviše godina zdravog života moglo se očekivati u Švedskoj (još 15 godina za žene i 14 za muškarce), a najmanje i Slovačkoj (tri i četiri godine).

Kod naših suseda Hrvata, procene su sledeće: Na rođenju žene mogu očekivati skoro 62 godine zdravog života, a muškarci 60. Kada napune 50 godina, žene mogu očekivati još 16, a muškarci još 15 godina zdravog života. U 65. godini života, izjednačen je broj očekivanih godina zdravog života – po sedam.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija