Magazin Godine Zdravlje

EU: Bez oznake roka trajanja za određene prehrambene namirnice

Pokrenuta je inicijativa u EU da se određene namirnice stave na listu trajnih prehrambenih proizvoda i da se njihovi proizvođači oslobode obaveze da na ambalažu stavljaju oznaku “Najbolje upotrebiti do”

U Evropskoj uniji svake godine se baci od 90 do 100 miliona tona hrane koja je jestiva, a procenjuje se da je 30 odsto od toga bačeno zbog isteka datuma na oznaci “Najbolje upotrebiti do” (Best before).

Zato su Holandija i Švedska pokrenule inicijativu u evropskim institucijama da se određene namirnice, kao što su brašno i pirinač, stave na listu trajnih prehrambenih proizvoda i da se njihovi proizvođači oslobode obaveze da na ambalažu stavljaju oznaku “Najbolje upotrebiti do”.

Postoji značajna razlika između dve oznake roka na namirnicama. Oznaka “Najbolje upotrebiti do” (Best before) ukazuje na minimalni rok trajanja, što znači da je nakon tog datuma namirnica i dalje zdravstveno ispravna, samo gubi na kvalitetu. Oznaka “Upotrebiti do” (Use by) ukazuje na maksimalni rok trajanja nakon koga namirnica može, a ne mora, biti opasna po zdravlje.

Pošto potrošači često ne prave razliku između ove dve oznake, baca se i hrana koja je zdravstveno ispravna. Ovu inicijativu Holandije i Švedske za sada su podržali Austrija, Danska, Nemačka i Luksemburg, piše Politikin Potrošač.

Protivnici ove ideje upozoravaju da ona nije u interesu potrošača kojima je potrebno više, a ne manje informacija o bezbednosti hrane jer se sve češće dešavaju čak i trovanja i to hranom koja je u roku upotrebe.

Susedna Hrvatska smatra da bi, ako se i proširi lista namirnica koja bi bila izuzeta od pravila navođenja datuma minimalnog roka, ti proizvodi morali imati makar jasno naznačen datum proizvodnje kako bi sami potrošači mogli da odluče da li će je kupiti ili ne.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija