Početna Magazin Godine Medicare objavio podatke o visini naknada za zdravstvene usluge

Medicare objavio podatke o visini naknada za zdravstvene usluge

Vlada SAD je do aprila 2014. godine decenija čuvala kao tajnu podatke o tome koliko iz Medicare programa zdravstvene zaštite plaća svakom lekaru pojedinačno. 

Vlada SAD decenijama je čuvala kao tajnu podatke o tome koliko iz Medicare programa zdravstvene zaštite plaća svakom lekaru pojedinačno. Aprila 2014. godine, nakon pritiska novinara i organizacija potrošača ovi podaci su dostupni na internetu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Za Nacionalni radio (NPR) komentarisao ih je Džon Šuman, lekar opšte prakse i predavač na školi medicine univerziteta Oklahome. Ustanovio je da je Medicare u 2012. godini za njegove usluge platio univerzitetu 45.994 dolara, dok je za isto to vreme je specijalista za lečenje degeneracije makule sa Floride inkasirao 21 milion dolara.

Za Šumanov rad na složenijim slučajevima u bolnici uplaćeno je 8.000 dolara, i još 7.500 za njegove nestandardne preglede u ordinaciji. Utvrdio je da su iznosi za bolničke usluge veoma niski za američke uslove: pet dolara za inekcije koje je davala bolnička služba, 20 dolara za inekcije protiv gripa i 30 dolara koliko je bolnica primala za izradu dokumentacije plana brige o pacijentima sa invaliditetom za kućno lečenje.

Ono što provejava u Šumanovom komentaru jeste razlika u ceni naplata kod Medicare-a kada tretmane sprovode zdravstvene institucije, odnosno, kada ove usluge obavljaju privatne laboratorije i specijalističke ordinacije. 

Napomene: Od kada su podaci Medicare-a zvanično dostupni, mnogi lekari koji su naplaćivali iznose od nekoliko desetina miliona dolara dospeli su u žižu javnosti. U komentarima na njegov tekst neki su napominjali i slučajeve da cela ordinacija sve usluge naplaćuje samo na ime jednog lekara te da objavljeni podaci zapravo i nisu toliko transparentni koliko je javnost očekivala.

U pretraživaču ispod možete i sami potražiti neke primere. Ako ne znate ime, možete koristiti neka česta imena u SAD, na primer „John Smith“, itd.