Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje Zdravlje

Ekranima na dodir vežbamo i mozak

Tim švajcarskih naučnika otkrio je da uređaji sa ekranima na dodir podstiču aktivnosti dela mozga koji upravlja dodirom te ljudi koji koriste ove uređaje imaju razvijeniji somatosenzorni korteks.

Tim je pratio 37 volontera tokom 10 dana, od kojih je 26 koristilo pametne telefone sa ekranom na dodir, a 11 obične mobilne telefone sa brojčanikom.

Zatim im je urađen elektroencefalogram (EEG) koji je snimao naponske promene u moždanoj aktivnosti. Najsnažnije merenje podsticalo je pomeranje palca, a zatim srednjih prstiju.

Naučnici su zaključili da se kortikalna obrada nadražaja neprekidno oblikuje korišćenjem digitalnih tehnologija. Stepen uticaja zavisio je od vremenskog intervala od poslednjeg korišćenja uređaja.

– Ovi nalazi nisu neki veliki napradak u nauci, ali pokazuju zgodan način kako možemo da pratimo adaptacije mozga tokom dnevnih aktivnosti – pojašnjavaju naučnici, piše RT.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija