Početna Magazin Godine Treba paziti i na druge simptome Alchajmera osim pamćenja

Treba paziti i na druge simptome Alchajmera osim pamćenja

Treba paziti i na druge simptome Alchajmera osim pamćenja

I naučnici u istraživanjima, ali i šira javnost, Alchajmer najčešće povezuju samo sa ključnim simptomom – gubitkom pamćenja. Međutim, neki tipovi bolesti prvo duže vreme napadaju druge delove mozga i tu postoji dosta prostora da se ostvari rana dijagnoza Alchajmera, pre nego što prisustvo bolesti postane „očigledno“…

Alchajmerovu bolest je veoma teško dijagnostifikovati u ranijim fazama jer ne postoji konačan pouzdan test za tako nešto, a, s obzirom da se često dešava u poznijim godinama, simptom gubitka pamćenja obično se pripisuje godinama ali ne i blesti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Međutim, nova studija Northwestern Medicine-a upozorava da oslanjanje na klinički simptom gubitka pamćenja može da sakrije dijagnostiku drugih oblika demencije koju izaziva Alchajmer, a koji ne moraju da utiču na pamćenje.

Uticaj na pamćenje svakako je glavni simptom, ali postoje različiti tipovi Alchajmera koji takođe utiču i na govor, ponašanje, lične karakteristike, snalaženje u prostoru, a sve zavisno od toga koji deo mozga je napadnut prvi.

– Osobe koje pate od ovih drugih oblika Alchajmera često nisu predmet istraživanja povezanih sa ovom bolešću. Jedan primer je primarna progresivna afazija (primary progressive aphasia – PPA), redak oblik Alchajmera koji dovodi do progresivnog opadanja sposobnosti govora i jezika uopšte, dok istovremeno ne nema, ili ima veoma slab uticaj na pamćenje – kaže Emili Rogalski, profesor saradnik u Centru za kognitivnu neurologiju i alchajmerovu bolest na Norhtwestern-u.

Istraživanje ukazuje da, bez obzira na ređu pojavu da Alchajmer ne utiče na pamćenje, da u ukupnom rezultatu više znanja i praćenja ostalih mogućih efekata bolesti može da dovede do ranije dijagnostike u brojnim slučajevima. U suštini, postavlja se pitanje koliko obolelih od Alchajmera dobije dojagnozu tek kada bolest napadne centre za pamćenje, i ostane nevidljivo u statistici učestalosti različitih tipova oboljenja.

Izvor: Penzin, IFL Science