Početna Magazin Godine Ekonomija Državni posao: Tri puta skuplji efektivan sat rada nego kod privatnika

Državni posao: Tri puta skuplji efektivan sat rada nego kod privatnika

Kada se računa i efektivno radno vreme dođe se do toga da se za sat vremena rada u javnim preduzećima dobija prosečno po 809 dinara, dok se u privatnoj firmi zaradi 226 dinara…

Prosečna plata u javnim preduzećima je 67.380 dinara, a kod privatnika 39.000 dinara. Pored toga, u javnim preduzećima radi se prosečno četiri sata manje svakog dana, pokazala je analiza Centra za istraživanje u privredi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U državnim preduzećima u administraciji efektivno se radi tri sata i 45 minuta dnevno, a na terenu 25 minuta duže. Kod privatnika se efektivno radi sedam sati i 18 minuta, skoro četiri sata duže.

Kada se i efektivno radno vreme uzme za računicu, to znači da za sat vremena rada radnici u javnim preduzećima dobijaju prosečno po 809 dinara, a za isto vreme zaposleni u privatnoj firmi zarade 226 dinara – praktično tri puta više!

Državni posao nosi i brojne privilegije od kojih su najvidljivije visoka i redovna plata, siguran posao i stalni radni odnos.

– I kad firme nemaju dinara u budžetu, radnicima je dobro. Pogledajte gubitaše, poput Srbijagasa, plate su daleko veće od prosečne, a posluju uz gubitke i subvencije države – kaže sagovornik.

Godišnje, S. R. koji radi u komunalnom preduzeću ima 25 radnih dana odmora, 10 više nego što bi imao kod privatnika:

– Za noćni rad i rad praznikom dobijem 135 odsto dnevnice. Preko sindikata besplatno imamo pet dana u banji, a istovremeno  nam idu dnevnice. Topli odmor i markica se podrazumevaju, a na naknadu imamo pravo i u slučaju smrti najbližeg. Tad od firme i sindikata dobijempo oko 50.000 dinara – kaže sagovornik 24 sata.