Početna Draganova nagrada Dragutin (Novi Sad): Egipat

Dragutin (Novi Sad): Egipat

Dragutin (Novi Sad): Egipat

Priča sa III konkursa za najbolji putopis starijih osoba „Draganova nagrada“ u kategoriji „Najbolja priča o putovanju u inostranstvo“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sve je počelo u poznu jesen 2007. godine. Supruga mi je „zaradila“ neki virus uz koji nije ni stepenice mogla da savlada. Lekari su joj savetovali toplo more, ali gde ga naći na početku zime? Od silnih prospekata grčkih destinacija „zavukao“ se i jedan egipatski. Kao da je Svevišnji sve namestio. Vožnja do Grčke u tom stanju nije dolazila u obzir i tako krenusmo u Egipat, ne znajući da je to početak jednog divnog sna.

Hurgada, kao naše krajnje odredište, ima stabilnu klimu od oko 40 stepeni i 28 stepeni Celzijusovih u moru. Kiše nije bilo skoro petnaest godina, pa samim tim, ne osećate vrelinu jer nema isparenja. Nije zgoreg reći ni to da je klima stabilna jer nema temperaturnih padova. Raj za meteoropate i srčane bolesnike.

Ne moram da vam pričam da je moja ljubav posle tog nazovi letovanja bila „kao nova“. Međutim, Egipat nas je kupio za sva vremena iskrenošću i srdačnošću svojih ljudi, ljubavlju prema našem narodu koja datira još od Pokreta nesvrstanosti.

Supruga i ja volimo ljude i iz tog razloga ne idemo u risorte gde ste okruženi istim ljudima petnaest dana. Uzimamo hotele blizu ili u gradu gde smo stekli i divne prijatelje. Iskreno nam se obraduju svake godine pri novom susretu. Što to uradi Saber, Ahmad ili Mahmud, manje više, ali kada vas posle godinu dana presretne Arap koji vam kaže „Remember you“ (Sećam te se) i to nije blef jer se zaista znamo.

Da ne dužim, u tom okruženju smo već deset godina i dok nas noge i glava služe, ići ćemo u Egipat jer, između ostalog, more je puno korala i besprekorno čisto. Septičke jame se svakodnevno čiste i nose negde (verovatno u pustinju). Salinitet vode je na veoma visokom nivou, dok je izlovljavanje ribe strogo kontrolisano.

Što se šopinga tiče, kožne stvari kao što su jakne, tašne itd. su bagatelne. Kako ne jedu svinjetinu, imaju goveđu, ovčiju i jagnjeću kožu, a radna snaga je jeftina. Sem toga, pamuk je vrhunskog kvaliteta te su im peškiri i majice isti takvi.

Nije zanemarljiv ni materijalni momenat jer vanpansionska potrošnja je minimalna, a aranžmani koji recimo vrede hiljadu američkih dolara, zbog terorizma u svetu mogu da se ostvare za pola te sume. Dalje, za manje od tri sata leta, menjate kontinent.

Držim se devize jednog od vodiča koji je rekao sledeće: „Pišu sa desna na levo, a tako i misle. Nemojte ih menjati, priklonite im se. Pa na odmoru ste!“

Kada se vratimo iz Egipta, pola godine živimo od divnih uspomena, a naredni period sanjamo novi odlazak. Srbe koje smo u Hurgadi upoznali, čujemo redovno i negujemo ta prijateljstva. Razmenjujemo cene aranžmana i obaveštenja u vezi sa tim.

Volim svoju Mirjanu, decu i unučiće, a na lestvici odmah iza njih su Hurgada i Egipat.

Dragutin Stefanović, Novi Sad