Dopis penzionera Vladi Republike Srbije, oktobar 2018.

Udruženje sindikata penzionera Srbije – USPS i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije – USPVLS dostavila su dopis predsednici Vlade Republike Srbiji gospođici Ani Brnabić oktobra 2018. godine. Prenosimo dopis u celosti

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Predmet: Sistemsko regulisanje povraćaja neisplaćenih delova penzije, usklađivanje penzija na osnovu Zakona o PIO i većinsko upravljanje RF PIO od strane predstavnika osiguranika i penzionera, predlozi.


Poštovana,
Čekujući penziju, pred kraj radnog veka, priželjkivali smo socijalnu sigurnost, dobro zdravlje i mogućnosti da ga što duže sačuvamo. Nažalost, ništa od ovoga nismo dočekali jer sve reforme počinju i završavaju samo na penzionerima.

Kako ste u septembru Narodnoj skupštini Srbije predložili a ona usvojila Zakon o izmenama Zakona o PIO kojim niste uvažili predloge dostavljene 8.6.2018. godine, Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje penzionisanih vojnih lica Srbije, u saradnji i uz podršku ostalih udruženja i sindikata penzionera i sindikata zaposlenih, 30.10.2018. godine organizuju proteste penzionera i zaposlenih u Beogradu i gradovima Srbije radi iskazivanja nezadovoljstava zbog:

  • Osiromašenja penzionera neusklađivanjem penzija i urušavanja penzionog sistema Srbije,
  • Ignorisanja obaveze povraćaja delova penzija koje nisu isplaćene po Zakonu o privremenom uređivanju načina isplate penzija u skladu sa članom 58. Ustava Srbije.
  • Opstrukcije Ustavnog suda Srbije da oceni ustavnost zakona o neusklađivanju i smanjenju penzija,
  • Manipulacije penzionerima i javnošću izjavama od strane Vlade Republike Srbije u vezi ukidanja ZPUNIP i izmenama Zakona o PIO.

Tražimo da Vlada Srbije u skladu sa Ustavom:

  • Narodnoj skupštini Srbije predloži zakone kojima bi se regulisao povraćaj neisplaćenih delova penzija od 2014-2018. godine, izmenio sastav Upravnog odbora RF PIO tako da u njemu većinu imaju predstavnici zaposlenih i penzinera i vraćanja redovnog usklađivanja penzija na osnovu čl. 80.Zakona o PIO.
  • Pod hitno pokrene javnu raspravu o reformi penzijskog sistema Srbije koju u ovom trenutku netransparentno i bez dijaloga sa zaposlenima, penzionerima i poslodavcima sprovodi, a na štetu osiguranika –zaposlenih i penzionera.

Očekujemo od Vas da nam do 30.10.2018. godine dostavite stav Vlade Srbije o našim predlozima i zahtevima.

S poštovanjem,

Mihajlo Radović, predsednik USPS
Jovan Tamburić, predsednik USPVLS