Početna Magazin Godine Direktna veza između mozga i imunosistema – otkriće zbog kojeg će morati da promene udžbenike

Direktna veza između mozga i imunosistema – otkriće zbog kojeg će morati da promene udžbenike

Direktna veza između mozga i imunosistema – otkriće zbog kojeg će morati da promene udžbenike

Mozak je direktno povezan sa imunosistemom preko limfnih sudova za koje se do sada nije znalo da postoje, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Nature.

Patološki mehanizmi brojnih bolesti, kao što su Alchajmerova bolest, multipla skleroza i autizam, treba da se dobro preispitaju u svetlosti ovog novog otkrića, ističu naučnici.

U saopštenju naučnika se kaže da je samo po sebi iznenađujuće i to što ti sudovi nisu do sada bili otkriveni iako je limfni sistem kroz celo telo veoma dobro mapiran, ali da je pravi značaj ovog otkrića u posledicama koje će imati na istraživanje i lečenje neuroloških bolesti.

Mozak je tako, sudeći po zaključcima ovog istraživanja, kao i sva ostala tkiva u organizmu, povezan sa perifernim imunosistemom putem sudova, objašnjava Džonatan Kipnis sa Univerziteta u Virdžiniji, SAD, koautor studije.

Ovo u potpunosti menja naše shvatanje neuro-imune interakcije. Ranije smo je shvatali kao nešto ezoterično što se ne može proučavati. Ali sada možemo da postavljamo pitanja vezana za mehaniku delovanja.“

„Verujemo da bi za svaku neurološku bolest koja ima i imunočinioca, ovi sudovi mogli imati ogromnu ulogu“, kaže.

Čim je video rezultate ovog istraživanja, neurolog Kevin Li je rekao: „Moraće da promene udžbenike„. On objašnjava za Science Daily da nije postojalo bilo kakvo saznanje o postojanju limfnog sistema za centralni nervni sistem, te je sasvim izvesno da će ovo otkriće iz osnova promeniti način na koji se posmatra veza između mozga i imunosistema.

Ovi sudovi nisu do danas otkriveni jer su veoma dobro sakriveni, objašnjava Kipnis. Oni prate veliki krvni sud u predelu sinusa te ih je teško uočiti.

Neočekivano prisustvo limfnih sudova sada pokreće veoma veliki broj pitanja, zaključuju naučnici, kako o načinu funkcionisanja mozga, tako i o bolestima koje ga napadaju.

Kada je u pitanju Alchajmerova bolest, na primer, zna se da se kod nje veliki broj proteina akumulira u mozgu. „Mislimo da se možda akumuliraju u mozgu jer ne mogu da se efikasno odstrane putem ovih sudova“, objašnjava Kipnis.

 

Kako kaže Kipnis, ovi sudovi drugačije izgledaju kod starijih, pa je uloga koju imaju u starenju još jedan pravac za buduća istraživanja.