Početna Magazin Godine Ekonomija Dilema: Vredi li ceo život 230 milijardi evra

Dilema: Vredi li ceo život 230 milijardi evra

Dilema: Vredi li ceo život 230 milijardi evra

Francuz Maks-Herve Žorž (25) od svoje sedme godine sa osiguravajućom kućom ima ugovor iz snova – ugovor koji mu omogućava da obavlja finansijske transakcije po cenama starim nedelju dana, a troškove razlika pokriva kuća čiji je klijent.

Kako piše „Independent“, on nije finansijski genije, ali kao i još najmanje 30 drugih ljudi, ima tu sreću da je njegovo ime u bizarnom ugovoru sa osiguravajućim gigantom „Aviva“, prema kome mu je dozvoljeno da ulaže novac u fondove po cenama starim nedelju dana.

– Vrlo je jednostavno. Recimo da se na azijskim tržištima tokom vikenda zabeleži rast od pet odsto, ja imam pravo da, nakon što se to dogodilo, naložim Avivi da prebaci moj novac u Aziju, ali po cenama koje su važile u petak – pojašnjava Žorž.

Međutim, Žorž zasad nije podigao ni evro svoje zarade i neće moći sve dok polisa ne istekne, a on obezbedi svoja prava na sudu. To je borba koja je postala njegov život i koja mu oduzima praktično 24 časa dnevno.

Žoržov otac je 1997. godine kupio sebi i članovima svoje porodice polisu rezervisanu za imućnije klijente, koja je tada izgledala zanimljivo, ali ne toliko čudno.

Međutim, kako se finansijski svet ubrzavao i digitalizovao, ispostavilo se da je ponuda po imenu „Životno osiguranje investicija uz fiksne cene“ francuske osiguravajuće kuće „Abijel vi“, koja se kasnije utopila u britansku „Avivu“, bila jedna od najglupljih u istoriji.

– Prema ugovoru, klijenti mogu da kupuju i prodaju udeo u fondovima širom sveta, po cenama koje su važile prethodnog petka. To je moguće sve dok se narednog petka ne objavi novi nedeljni izveštaj. To znači da ako negde nešto dobije na vrednosti tokom nedelje, klijent može da pozove svog brokera, trguje po starim cenama, sačeka izveštaj u petak i ostvari veliki profit – pojašnjava „Independent“.

Žoržova polisa je 1997. godine bila vredna 8.000 evra, a u narednih deset godina narasla je na 1,4 milion evra.

To znači da će do 2020. vredeti oko 1,2 milijarde, a do 2030. će mu Aviva dugovati 230 milijardi, što je više od trenutne vrednosti kompanije, koja vodi računa o životnom osiguranju hiljada klijenata.

Žorž nije jedini sa takvim ugovorom, ali je jedini potpuno posvećen uvećanju svog „magičnog bogatstva“.

Njegovi otac i baka su se van suda dogovorili sa kompanijom i uzeli pozamašnu odštetu posle raskida ugovora, što je inače praksa širom sveta kada su pitanju ugovori koji imaju nadimak „vremenska bomba“.

Međutim, Žorž ne odsustaje, a Aviva i timovi njenih advokata se bore da sudski ospore ugovor.

Zasad nisu uspeli u svojoj nameri i izgubili su u u Francuskoj 30 parnica protiv Žorža i članova njegove porodice u poslednjih 15 godina.

– Ugovori možda jesu glupi, ali su pravno obavezujući po važećim zakonima Francuske – odlučio je francuski Vrhovni kasacioni sud.

Sudskom odlukom je naloženo Avivi da nastavi da obezbeđuje sredstva za Žoržov investicioni račun, a on ne odustaje od daljeg trgovanja i uvećavanja svoje sume.

Dok čeka da mu istekne polisa i dobije pravo da raspolaže novcem, Žorž je ceo svoj život podredio pravnoj borbi. Iako je bogat, privlačan i obrazovan, nema porodicu, a iz njegovih izjava se čini ni mnogo interesovanja van borbe sa „Avivom“.

– Porodica? Nemam vremena za to. Koja žena bi mogla da izdrži ovakav život. Radim svakog dana po ceo dan kako bih mogao da plaćam advokate i finansiram ovu pravnu borbu, a zatim do 11 uveče pričam sa advokatima o daljoj strategiji – kaže momak koji živi u Švajcarskoj.

Žorž osim pravne borbe dobija velika sredstva za poslovne poduhvate od raznih banaka i investitora koji u njemu vide ulaganje bez ikakvog rizika – i oni samo čekaju da istekne polisa i naplate svoj novac.

– Svake nedelje nosim dosijee iz Ženeve u Pariz u kojima se precizno navodi šta želim da Aviva radi sa mojim novcem. Lično letim kako bih se pobrinuo da ne mogu da kažu da nisu dobili moja uputstva. Sa sobom vodim i čoveka iz suda kako bi sve bilo overeno. Samo to me svake nedelje košta više hiljada evra – kaže Žorž.

Kako kaže, on mora da „radi mnogo i veoma naporno i uloži mnogo novca kako bi jednoga dana ostvario svoje pravo da bude veoma bogat čovek.

Kako piše „Independent“, u pitanju je igra „kukavice“ vredna više stotina milijardi dolara i kako se čini neće uskoro prestati.

Na pitanje da li oseća moralnu odgovornost i da li ga plaši to što bi mogao da uništi kompaniju koja vodi računa o životnim ušteđevinama hiljada ljudi, daje čudan odgovor:

– Prvo, Aviva mi nikada ništa nije ponudila. Oni su odbili da se suoče sa svojim pravnim i finansijskim obavezama. Njihov problem je što ja imam 25 godina, moj očekivani životni vek traje još 50 godina. To je još 50 godina u kojima bih mogao da koristim benefite svog ugovora – kaže Žorž.

Međutim, ako je ceo život podredio „korišćenju benefita ugovora“ – ima li to uopšte smisla, pita se Indipendent a prenosi B92.