10 saveta za lične finansije građana sa prosečnim prihodima

Finansijski savetnik Nikola Tošković u članku za list 24 sata dao je 10 saveta za dobro upravljanje ličnim finansijama. Prenosimo taj tekst u celosti…

Radimo sve više za sve manje para, a pritom računi iz meseca u mesec rastu. Upravo zato se mnogi Srbi odlučuju za razne pozajmice i kredite, pa tek posle shvate da su zapravo u još goroj situaciji. Zato smo se obratili finansijskom savetniku Nikoli Toškoviću, koji nam je ponudio deset finansijskih saveta koje možete lako da sprovedete, a daće dobre rezulate.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Možda mislite da bi vašu finansijsku situaciju mogla da reši samo debela povišica ili možda dobitak na lutriji, ali istina je da čak i najskromniji prihodi mogu da se bolje iskoriste, ako znate kako da upravljate sredstvima.

– Bez obzira da li smo vlasnik sopstvenog biznisa ili smo zaposleni kod poslodavca, raspodela mesečnih prihoda zahteva poseban pristup. Zaštita tih prihoda i kreiranje ličnog i porodičnog finansijskog plana predstavlja polaznu osnovu za građenje finansijske izvesnosti kojoj težimo – ističe Nikola Tošković.

On je osmislio deset saveta za prosečnog Srbina, koji vam možda neće odmah doneti pravo bogatstvo, ali dugoročno mogu da budu jako isplativi.

1. Zaštitite svoje mesečne prihode

Kreirajte lični fond za slučaj nepredviđenih okolnosti kao što su gubitak posla, potencijalni zdravstveni problem ili bilo kakav iznenadni trošak koji ne možete da izbegnete. Osiguranje života pruža konkretan odgovor na ovo pitanje.

2. Zaštitite vrednost novca

Kroz štednju u banci, osiguravajućoj kući ili u investicionom fondu. Neka novac radi za vas onda kada ne budete u prilici da radite za novac. Onaj u slamarici je najskuplji.

3. Napravite lični i porodični finansijski plan

Dočekajte spremni odlazak u penziju. Učinite danas sve što je u Vašoj moći da sprečite pad životnog standarda u trećem životnom dobu. Naravno, u skladu sa potrebama i mogućnostima.

4. Investirajte u obrazovanje

Kako u svoje, tako i u obrazovanje svoje dece. Sve ono što bake i deke ubace u dečiju kasicu usmerite u konkretan fond za studiranje ili finansiranje obuke, kursa, prakse itd.

5. Kontrolišite dugove

Čuvajte se kredita, a naročito dozvoljenog minusa koji je najskuplji. Raspitajte se u svojoj banci o karticama koje omogućavaju kupovinu na rate bez kamate.

6. Unovčite hobi

Imate hobi? Unovčite ga spajajući lepo i korisno. Heklanje, sviranje instrumenta, slikanje su samo od nekih hobija koji vam mogu doneti dopunski izvor prihoda.

7. Smanjite poroke

Prosečan Srbin u toku godine potroši 10 evra na kladionicu, dok čak 66 evra ode na alkohol i cigarete.

8. Upravljajte svojim vremenom

Vreme je jedini resurs koji se ne obnavlja. Što možete danas, ne ostavljajte za sutra. A zamislite da ste još juče završili sve neophodne obaveze.

9. Kupujte pametno

Dugoročno gledano, kvalitetniji proizvodi i usluge su po pravilu daleko jeftiniji od onih, naizgled povoljnijih.

10. Razmišljajte kao direktor

Posmatrajte kompaniju u kojoj ste zaposleni kao da je vaša. Jednog dana ćete možda biti direktor.

Nauka i iskustvo su pokazali da su upravo male promene one koje donose najveće i najbolje rezultate.

Novo na Penzinu! Zakažite sastanak sa finansijskim savetnikom!

 

– Ovih deset saveta vam mogu biti koristan oslonac za izazove sa kojima se svakodnevno susrećemo – ističe Tošković u članku za 24 sata.