Početna Magazin Godine Digitalizacija u Srbiji i pravo na dodelu STB uređaja

Digitalizacija u Srbiji i pravo na dodelu STB uređaja

Korisnici prava na novčanu naknadu i penzioneri koji žive sami i čiji mesečni iznos penzije nije viši od 13.288 dinara, mogu da podnesu prijavu za dodelu set top boks uređaja

U Srbiji je u završnoj fazi proces digitalizacije koji podrazumeva pripremu ne samo emitera već i građana.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Građani koji TV program prate pomoću krovne ili sobne antene, kao i pomoću antenskog sistema instaliranog u zgradi, moraće da nabave tzv. „set top boks“ (STB) uređaj – uređaj koji analogni signal prevodi u digitalni. Cena ovog uređaja u prodavnicama je oko 6.000 dinara.

Prema Uredbi Vlade Republike Srbije o utvrđivanju mera podrške i bližih uslova u pogledu kriterijuma za određivanje ugroženih potrošača pri nabavci opreme za prijem signala digitalne televizije, svi korisnici prava na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica, kao i korisnici prava na penziju koji žive sami i čiji mesečni iznos penzije nije viši od 13.288 dinara, mogu da podnesu prijavu za dodelu set top boksa.

Ovo se navodi u javnom pozivu koji je raspisalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija 17. novembra 2014. godine. Krajnji rok za podnošenje prijave jeste 30. jun 2015. godine.

Obrazac prijave za dodelu set top boks uređaja može se dobiti na šalteru pisarnice filijala, službi filijala ili ispostava filijala Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, navodi se na sajtu pio.rs Obrazac (PDF) možete preuzeti i na linku ovde.

Prijave za dodelu set boks uređaja sa pratećom dokumentacijom treba podneti nadležnoj filijali, službi filijale ili ispostavi filijale RF PIO prema mestu prebivališta.

Korisnicima prava na novčanu naknadu i korisnicima prava na penziju u minimalnom iznosu, za koje se utvrdi tačnost podataka, set top boks uređaj će biti dostavljen na adresu navedenu u prijavi.

Treba obratiti pažnju da li stari analogni model televizora ima tzv. SCART ulaz jer bez njega nije moguće povezati televizor sa set top boks uređajem.