Digitalizacija: Šta je potrebno da radi i stari TV?

Iako dugo najavljivana, digitalizacija TV signala u Srbiji počela je bez prave pripreme korisnika i tržišta. Mnogim korisnicima „u paketu“ sa STB uređajem nudi se i internet, i „kablovska“ televizija, uz plaćanje uređaja i mesečnih pretplata, iako stari TV mogu samostalno da stave u funkciju veoma jednostavno. Pogledajte primere, savete, šeme…

 • Ne propustite primere, savete i osnovnu šemu za povezivanje TV aparata na STB uređaj – na kraju ovog teksta!

U procesu digitalizacije, gašenja analognih predajnika počela su 15. aprila sa regionom Vršca, a završavaju se 17. juna 2015. godine na celoj teritoriji Srbije. Tim gašenjem praktično se „gase“ iz funkcije svi televizori koji nemaju mogućnost reprodukcije TVB-T2 standarda digitalne televizije – a većina televizora je nema.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Da bi stariji TV bio u funkciji i sa digitalnim signalom, potrebno je „između“ TV-a i antene dodati STB risiver i još jedan kabl.

digital-tv-zelena-nalepnica-set-top-box
Zelena nalepnica koju poseduju uređaji koji podržavaju DVB-T2 standard – nalazi se na televizorima kojima ne treba STB uređaj, ili na STB (smart top box uređajima).

Korisnici u Srbiji, u telefonskom centru za informacije o uvođanju digitalizacije, od govornog aparata saznaće šta im je potrebno da mogu da gledaju digitalnu televiziju. Tako mogu čuti da televizor koji prima digitalni signal ima „zelenu nalepnicu“ na kojoj piše „digital TV“ (na slici iznad), ili, ako je nema, ima u specifikacijama navedeno da „podržava TVB-T2 i MPEG4 standarde“ (uzgred to što se „TVB“ i uz više slušanja može čuti i kao PVB, DVB i sl).

Ono što govorni aparat ne kaže, jeste to da nije baš tako jednostavno, ni tako jeftino, naći televizor koji može da primi digitalni signal druge generacije (ono „T2“ u skraćenici).

Da bismo pojasnili koja su moguća rešenja, upoznajmo se kratko sa tehnologijom o kojoj je reč (i koja nije bauk).

Neispravni vaučeri za STB – Kod određenog broja korisnika koji ostvaruju pravo na besplatan vaučer za subvencionisanu kupovinu STB uređaja, zbog greške u pisanju imena, prezimena i matičnog broja, trgovci ne mogu da utvrde identitet lica upoređivanjem podataka iz vaučera i lične karte. Zbog toga je potrebno da se ti korisnici sa dobijenim vaučerom i ličnom kartom obrate filijali Fonda PIO (službi ili ispostavi), ili Centru za socijalni rad gde će dobiti ispravno popunjen i overen obrazac potvrde. Korisnici sa ovom potvrdom i pogrešno popunjenim vaučerom mogu da ostvare svoje pravo na subvencionisanu kupovinu STB uređaja.

„Tehnička“ pojašnjenja

Digitalizacija televizijskog signala znači da sa predajnika više neće biti slat analogni već digitalni signal. Samim tim, potrebno je imati i prijemnik koji može da primi digitalni signal i da ga reprodukuje.

Prvobitna zamisao bila je da se koristi TVB-T standard koji može da šalje do šest TV kanala. Međutim, u procesu uvođenja digitalizacije tehnologija je napravila brzi skok i nastao je standard TVB-T2 koji može sa jednog predajnika da šalje 12 TV programa, i Srbija se odmah prebacila na ovu tehnologiju.

Problem nastaje zbog toga što većina TV uređaja (starijih i novijih), nema sposobnost da obrađuje TVB-T2 signal, te im je potrebna „pomoć“. Ta pomoć je STB risiver (STB: set-top-box), „kutija“ koja prima digitalni signal koji primi postojeća TV antena, a zatim ga obradi tako da TV aparat može da reprodukuje zvuk i sliku.

hdmi-scart-input-ulaz-stb-digitalni-tv
Foto: HDMI ulaz se vidi na slici na levoj strani (mali trapez), a SCART ulaz na desnoj (veliki pravougli trapez). Audio-video (AV) ulaze pogledajte u primeru pri kraju teksta.
Kod „starijih“ televizora minimum tehničkih zahteva jeste da ima neki od „ulaza“ preko kog može da se poveže na STB uređaj – SCART, HDMI ili Audio i video (AV)… Kada televizor nema ove ulaze, potrebno je da STB uređaj ima RF modul (radio frequency) kojim se uređaj može spojiti na TV i preko antenskog ulaza.

Na zvaničnom sajtu Digitalizacija.rs navodi se za „Stari tip televizora (CRT) bez SCART priključka: Nažalost bez minimum SCART priključka nije emoguće povezati televizor sa Set Top Box uređajem“. Međutim, i stari crno-beli TV trebalo bi da prikazuje „digitalni“ signal koji je prerađen u STB uređaju sa RF modulom.

Upozorenje: Iako će prenositi i tekst i sliku, stariji TV uređaji neće moći da rade u novom HD formatu koji ima nešto drugačiju proporciju slike (16:9).

Napomena: U drugoj fazi digitalizacije, početnih 12 digitalnih TV kanala biće udvostručeni na 24 TV programa za koje će vam, isto kao i sada, takođe biti potreban samo stari TV uz STB uređaj, ili samo novi TV koji podržava TVB-T2 standard i koji će tada verovatno već moći da se kupi – i na akciji. Više o tehničkim detaljima digitalizacije TV signala na sajtu Svet kompjutera.

Predajnici i frekvencije digitalnog signala:

 • Avala, Stojičino Brdo, Košutnjak – 27. UHF
 • Novi Pazar 32. UHF kanal
 • Ovčar 64. UHF kanal
 • Priboj 66. UHF Kanal
 • Subotica 47. UHF kanal
 • Raška 47. UHF kanal
 • Niš 21. UHF kanal
 • Vršac 54. UHF kanal
 • Valjevo 42. UHF kanal
 • Užice 57. UHF kanal
 • Loznica 27. UHF kanal
 • Vrnjačka Banja 26. UHF kanal
 • Crveni Čot, 31. UHF kanal

Tri mogućnosti za digitalnu televiziju u kući

Prva mogućnost je da korisnici iskoriste ovaj trenutak da kupe novi TV aparat. Trgovinski lanci stalno najavljuju akcije, specijalne popuste za penzionere, itd. I zaista, divni veliki televizori u boji danas mogu da se kupe za jednu prosečnu penziju (što je i u „srećna“ vremena bilo nezamislivo). Ali, kupovina televizora kao rešenje… može da bude, ali ne mora da znači.

antenski-ulaz-digitalizacija-tv-stb
Antenski ulaz na televizoru preko kog se mogu povezati samo STB (smart-top-boks) uređaji koji imaju RF modul.

Ako vaš TV nema „savremene rupice“ za nove formate ulaza/izlaza, dovoljno je da risiver ima RF modul za spajanje sa TV-om preko antenskog ulaza (ove varijante uređaja su oko 1.000 dinara skuplje od najjeftinijih).

Za Penzin su u jednom velikom domaćem lancu tehničke robe ukratko rekli da TVB-T2 i MPEG4 standarde (neophodne za prijem digitalnog signala) imaju samo televizori veličine od 32 inča (dijagonale od 80cm), čija je cena od oko 30.000 dinara pa naviše (od oko 250 evra i više). S obzirom da su krediti na tehničku robu sa kamatom oko 30%, najjeftiniji ovakav TV aparat, nakon isplaćenih 20 rata kredita, koštao bi preko 330 evra (250 evra osnovna cena i preko 80 evra za kamatu).

Jeftiniji televizori na akcijama, od 15 do 20, ili 25 hiljada dinara, po pravilu su neupotrebljivi za prijem digitalnog signala jednako kao i najstariji televizori koji „sijaju“ po našim kućama – tj. i jednim i drugim treba STB uređaj.

Druga mogućnost je kupovina STB risivera u funkciji eksternog (spoljnog) prijemnika digitalnog signala koji bi pomogao vašem starom televizoru da „razume“ digitalni signal. STB uređaji koštaju od 2.500 dinara pa naviše (20-22 evra i više – cena za uređaje bez RF modula), odnosno od 3.500 dinara ako imaju RF izlaz za spajanje sa TV-om preko antenskog kabla.

Kabal od antene izvadite iz TV-a, utaknete u STB risiver, a još jedan, kraći isti takav antenski kabal, utaknete u STB risiver (sa RF modulom) pa u televizor, na istom mestu gde je bila utaknuta antena – i to je sve. Ili, ako TV ima HDMI, SCART ili AV ulaz, onda jedan takav kabl dodati između STB-a i TV-a.

Napomena: Neki (jeftiniji) STB uređaji imaju samo AV izlaze („činčevi“, u beloj, žutoj i crvenoj boji) pa je povezivanje na TV moguće „kombinovanim“ kablom koji sa  jedne strane ima činčeve a sa druge HDMI ili SCART koji će ići u TV.

Treća mogućnost je da kupite paket sa internetom, kablovskom televizijom, digitalnim fiksnim telefonom i šta se sve već nudi „u paketima“. Ova mogućnost u početku košta otprilike kao i da samostalno kupite risiver (20-20-30 evra), ali zatim svakog meseca morate da plaćate za pružene usluge (od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dinara). Takođe, plaćate dodatnih par stotina dinara za svaki sledeći TV u kući.

Ali tu ima i internet i kablovska! Da, ima, ali…

Računica raznih verzija „digitalizacije“

STB uređaj košta 25-35 evra – jednokratno (sa dodatnim kablom). Za dva televizora u kući to je 50-70 evra – jednokratno (uključujući i kablove). Novi TV koji prima signal je od 250 evra pa naviše.

Ukoliko se odlučite za „paket“, 20-25 evra platićete uvođenje kablovske a zatim, na primer, 10 evra mesečno za kablovsku, 20 evra za kablovsku i internet – svakog meseca dok traje ugovor (na primer, dve godine).

Dakle, za zadovoljstvo gledanja kablovske televizije platićete oko 120 evra godišnje. Da li kablovska televizija zaista nudi zadovoljstvo koje košta 1.000 dinara mesečno?

Možda možete tih 1.000 dinara da „preusmerite“ na internet? Ali, niko ne prodaje samo internet nego mora i kablovska! Ne mora. Na primer, mobilni operateri nude samo internet. Možda možete kupiti i uređaj za dinar (mobilni telefon i/ili tablet računar)? Možda možete izabrati i pakete mobilnih usluga koje nude i besplatne minute ka svim mrežama? Naravno, sve zavisi i od „jačine“ mreže mobilnih operatera u mestu korišćenja uređaja, ali, prvenstveno – od vaših potreba.

Penzin nije ekskluzivno „penzionerski“ sajt, te moramo naročito skrenuti pažnju deci i unucima da pomognu svojim najstarijim članovima porodice, ali i starijim komšijama, da se snađu u ovoj odluci.

Internet im možda nije potreban, ali… možda nije ni kablovska među čijih 50 ili 100 TV kanala neće moći da nađu onih 5 ili 10 kanala koje bi zaista želeli da gledaju? A možda bi im bilo zanimljivo da čitaju vesti na tabletu ili razgovaraju sa vama putem skajpa uz nešto malo obuke i „korisničkog servisa“ u vidu par telefonskih poziva u početku?

Jeste li već napravili svoju računicu?

Gde kupiti STB uređaj?

„Set top box“, tj. STB uređaj, ili u ovom tekstu nazivan i risiver, možete kupiti:

 • putem interneta – cena dostave brzom poštom je oko 250 dinara pa i to treba uračunati u cenu, a takođe se raspitati i da li dobijate i odgovarajuće kablove uz uređaj
 • u prodavnicama tehničke robe – često i jeftinije nego naručivanje putem interneta, uz eventualne druge pogodnosti (npr. poklon kablovi, popusti za penzionere, itd)
 • u prodavnicama robe široke potrošnje – trgovinski lanci i koji imaju „policu“ ili odeljenje za tehničku robu mogu u ponudi imati i STB uređaj po standardnoj, ali i nižoj ceni.

Napomena: Gde god da kupujete, najpouzdanije je da ispod pročitate savete kako da objasnite prodavcu šta vam treba.

settopbox-uredjaj-tv-sema-povezivanje

Primeri i saveti:

 • Televizor: ima samo antenski ulazPotrebno: antena, STB sa RF modulom (od 30 evra) i antenski kabl.
 • Televizor: ima AV, HDMI ili SCART ulazPotrebno: antena, STB uređaj (od 22 evra), i AV, HDMI ili SCART kabl odnosno kombinacija „džekova“ (tj. odgovarajući „džekovi“ prema STB uređaju i prema televizoru).
 • Televizor: ima TVB-T2, MPEG4 standard – Potrebno: antena i samo taj TV (od 250 evra).
 • Ako ne znate da li TV ima odgovarajući ulaz a imate mobilni sa kamerom – slikajte mobilnim telefonom „ulaze“ na televizoru (napred, sa strane, pozadi na TV aparatu), i pokažite fotografije prodavcu STB uređaja ili kablova.
 • Ako ne znate da li TV ima odgovarajući ulaz a nemate mobilni sa kamerom ili stavite papirić preko „ulaza“ i zasenčite olovkom ili zaprljanim prstom tako da ostane otisak oblika ulaza, a možete i napisati sve skraćenice koje stoje stoje pored „rupica“ na TV-u – taj papirić pokažite prodavcu i on će znati šta vam treba da svoj TV stavite u funkciju digitalne televizije.

 • Ako ne želite ovim da se bakćete, a želite da imate i kablovsku i internet, pozovite kompaniju koju nudi usluge kablovske televizije i interneta, ili nekog ko vam može pomoći da napravite pravi izbor.

Više detalja i na zvaničnom sajtu Digitalizacija.rs.