Početna Magazin Godine DDT, i nakon decenija nekorišćenja, štetan. Uticaj na Alchajmerovu bolest

DDT, i nakon decenija nekorišćenja, štetan. Uticaj na Alchajmerovu bolest

Upotreba DDT-a u SAD zabranjena je decenijama, ali njegov metabolit DDE ostaje u tkivu doživotno. A on povećava rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti.

Insekticid DDT povećava rizik od Alchajmerove bolesti, rezultati su američkog istraživanja (Journal of the American Medical Association). Ovaj organohlorni pesticid zabranjen je, kako kod nas tako i u SAD već decenijama. Odakle onda sada priča o njegovom uticaju na oboljevanje od ove neurodegenerativne bolesti?

Nažalost, otud što je otkriveno da on decenijama ostaje u okruženju i ljudskom organizmu.
Alan Levi sa Univerziteta Emori i Džejson Ričardson sa Rodžers univerziteta sproveli su istraživanje sa 86 osoba obolelih od Alchajmera i 79 zdravih osoba. Nivo DDE (metabolita koji se zadržava u telu nakon metabolizma DDT-a) u krvi bio je oko četiri puta veći kod osoba sa Alchajmerom nego kod zdravih.

Nervne ćelije gajene u laboratorijskim uslovima izložene koncentracijama DDE kao kod učesnika istraživanja sa najvišim nivoom, pokazale su da DDT i DDE povećavaju nivo prekursorskog proteina amiloidnih plakova koji karakterišu ovu bolest.
Pretpostavlja se da je upravo to veza između izloženosti DDE i Alchajmera.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Još uvek smo izloženi ovim hemijskim supstancama jer možemo konzumirati voće, povrće i žitarice koje se uvoze iz zemalja koje još uvek koriste ovaj insekticid i zato što on dugo ostaje u okruženju“, ističe dr Ričardson.

DDT može da ostane u organizmu od osam do deset godina, a DDE, njegov metabolit, akumulira se u tkivu tokom celog života
. Ovo bi moglo da pomogne u objašnjenju činjenice da je starost jedan od najvažnijih faktora rizika oboljevanja od Alchajmerove bolesti.

Iako je u SAD zabranjena njegova upotreba još 1972. godine, ovaj pesticid se nalazi u 75 do 80% uzoraka krvi stanovništva. Svetska zdravstvena organizacija još uvek preporučuje njegovu upotrebu u nekim afričkim zemljama jer je procenjeno da su manje štetne posledice od činjenice da se uništavaju insekti koji prenose malariju. Kina je tek 2007. zabranila upotrebu ovog pesticida, a Indija ga još uvek dozvoljava.

U zapadnim zemljama koje su tokom 70-ih zabranile upotrebu DDT-a, postojale su kompanije koje su nastavile da ga proizvode za izvoz.

Na fotografiji pored vide se beli tragovi aviona, za neke prelepe šare na nebu, dok kod nekih stvaraju brigu i sumnju. Sumnje najverovatnije nisu tačne, ali zbog ovakvih priča, nije čudno što postoje.