Ekonomija Magazin Godine Svet

Danska: Stopa nezaposlenosti ispod pet odsto

U aprilu 2014. godine, prvi put od juna 2009. godine, stopa nezaposlenosti u Danskoj pala je na pet odsto radno sposobnog stanovništva.

Danski Nacionalni institut za statistiku saopštio je da je u novembru 2013. godine stopa nezaposlenosti, korigovana za sezonske varijacije, iznosila 5,7 odsto i od tada je u padu, prenosi AFP, odnosno B92.

Više vesti o Danskoj čitajte na Penzinu: 

Bruto domaći proizvod Danske snažno je opao u četvrtom kvartalu 2013. godine (0,5 odsto), ali se popravio, pa i značajno porastao u prvom tromesečju 2014. godine (0,9 odsto).

Danska je u Evropi ostala šampion kada je reč o tržištu rada čak i u periodu najveće finansijske krize i recesije. I tokom krize stopa nezaposlenosti popela se najviše do 6,3 odsto, u leto 2012. godine. Ovo se objašnjava i smanjenjem procenta radno aktivnog stanovništva nego pre pet godina – za šest odsto.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija