Početna Magazin Godine Baki iz Pirota uspešno izvađen ogroman tumor na vratu

Baki iz Pirota uspešno izvađen ogroman tumor na vratu

Mari Stojanović (76) niški lekari sa Maksilofacijalne hirurgije uklonili su tumor sa vrata težine 3,5 kilograma.

Gospođa Stojanović iz okoline Pirota živela je sa ovim tumorom nekih deset godina. Kaže da joj u početku nije smetao, ali kada je narastao, ona više nije mogla ni da radi po kući, a kretanje joj je bilo otežano. Zato je odlučila da se javi lekarima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dr Ivica Vučković, načelnik Maksilofacijalne hirurgije, kaže za Blic da je operacija bila veliki izazov jer je tumor potisnuo velike krvne sudove i disajne puteve, pa je bilo teško odvojiti tumor od njih, tj. omogućiti preživljavanje pacijenta. Ovo je najveći tumor na vratu koji je uspešno uklonjen u Srbiji.

Blic piše da je to i najveći tumor ikada izvađen u Srbiji, ali to je daleko od istine jer se u Srbiji vade i mnogo veći tumori.
Dešava se i da pacijent ne zna da ima tumor. Krajem prošle godine, npr. lekari užičke Opšte bolnice izvadili su tumor od sedam kilograma iz stomaka Milene Đoković iz Sirogojna. Taj tumor je narastao za godinu dana, a da ona to nije ni znala, niti je osećala ikakve poteškoće do nedelju dana pre operacije. I ta operacija je uspešno prošla.

U slučaju Mare Stojanović, međutim, tumor je bio na vratu i toliko veliki da je disajne puteve pomerio u stranu. Dakle, kaže dr Vučković, on nije rastao samo spolja već i unutra. Ovaj ogromni tumor bio je hranjen pomoću velikog broja patoloških krvnih sudova, što je potpuno promenilo anatomiju vrata i vilice.

Tumor je uklonjen skroz, zajedno sa žlezdom od koje je potekao i sad je sve u redu„, kaže doktor. On naglašava da je u ovakvim slučajevima jedini spas hirurški odstraniti tumor i da to treba učiniti što pre, a ne čekati da tumor naraste i iskomplikuje se.