Početna Magazin Godine Dvojezičnost odlaže starenje

Dvojezičnost odlaže starenje

Bilingualnost ili dvojezičnost, odnosno pričanje i čitanje bar jednog stranog jezika pored maternjeg, nije korisna samo za Vaš društveni status, lično obrazovanje ili CV, već i za zdravstveno stanje mozga, naročito u poznim godinama.

Istraživanje sa univerziteta u Edinburgu pokazalo je da čak i oni koji drugi jezik nauče kasnije tokom života mogu da uspore opadanje kognitivnih sposobnosti koje sleduje sa godinama.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Iako je uticaj bilingualnosti i ranije bio poznat kao pozitivan kada je reč o mentalnom zdravlju, postavljalo se pitanje da li je zapravo reč o učenju novog jezika to koje pomaže ili o znanju jezika koje sprečava opadanje sposobnosti i pojavu demencije ili Alchajmera.

Za potrebe ove studije istraživači su ispitivali 835 Škotlanđana koji su govorili engleski kao maternji. Od toga, 262 pričalo je bar još jedan jezik pored engleskog, i upravo oni pokazali su značajno bolje kognitivne sposobnosti od ostalih.

Ovo se najbolje videlo kod opštih testova inteligencije i čitanja, i to za one koji su drugi jezik naučili ranije ili kasnije u toku života. Studija je objavljena u časopisu Annals of Neurology, prenosi sajt Medical News Today.