Početna Magazin Godine Dvojezičnost odlaže starenje

Dvojezičnost odlaže starenje

Bilingualnost ili dvojezičnost, odnosno pričanje i čitanje bar jednog stranog jezika pored maternjeg, nije korisna samo za Vaš društveni status, lično obrazovanje ili CV, već i za zdravstveno stanje mozga, naročito u poznim godinama.

Istraživanje sa univerziteta u Edinburgu pokazalo je da čak i oni koji drugi jezik nauče kasnije tokom života mogu da uspore opadanje kognitivnih sposobnosti koje sleduje sa godinama.

Iako je uticaj bilingualnosti i ranije bio poznat kao pozitivan kada je reč o mentalnom zdravlju, postavljalo se pitanje da li je zapravo reč o učenju novog jezika to koje pomaže ili o znanju jezika koje sprečava opadanje sposobnosti i pojavu demencije ili Alchajmera.

Za potrebe ove studije istraživači su ispitivali 835 Škotlanđana koji su govorili engleski kao maternji. Od toga, 262 pričalo je bar još jedan jezik pored engleskog, i upravo oni pokazali su značajno bolje kognitivne sposobnosti od ostalih.

Ovo se najbolje videlo kod opštih testova inteligencije i čitanja, i to za one koji su drugi jezik naučili ranije ili kasnije u toku života. Studija je objavljena u časopisu Annals of Neurology, prenosi sajt Medical News Today.