Početna Magazin Godine Ekonomija Danas: Više od 1.500 žena ostalo bez prihoda

Danas: Više od 1.500 žena ostalo bez prihoda

Danas: Više od 1.500 žena ostalo bez prihoda

Retroaktivnom primenom Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i nebrigom države, 1.505 žena u Srbiji ostalo je, na kraju svog radnog veka, bez ikakvih prihoda, piše Danas.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija iz teksta „Radijum devojke

Promenama penzijskog sistema, kojima je generalno produžen radni vek, žene koje su u tom momentu koristile pravo iz Zakona o zapošljavanju i osiguranju u slučaju nezaposlenosti – kojim je uređeno da zaposleni kojima prilikom ostanka bez posla nedostaje 24 meseca do sticanja jednog uslova za odlazak u penziju, dobijaju odgovarajuće prinadležnosti na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – ostale su bez novčanih nadoknada, navodi se u jučerašnjem (27.6.2016) otvorenom pismu Saveza samostalnih sindikata Srbije u Kragujevcu ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandru Vulinu.

Ističe se, pritom, da su, nakon 24 meseca provedena na evidenciji NSZ, ove žene ostale bez prihoda, a pravo na penziju nisu ostvarile jer je i u njihovom slučaju Zakon o PIO primenjen retroaktivno. Time je, konstatuje se u obraćanju kragujevačkih sindikalaca Vulinu, više od 1.500 žena iz svih delova Srbije dovedeno u više nego nezavidnu, a u mnogim slučajevima i bezizlaznu materijalnu situaciju.

Umesto da je i ovim radnicama produžena isplata novčanih naknada do penzionisanja, kao što je to učinjeno u slučaju radnika okupljenih u Udruženju „Opcija pet„, prema kojima je Vlada nedavno ispravila nepravdu, takođe nanetu retroaktivnom primenom zakona o PIO, država je, smatraju u Sindikatu, odlučila da na njima štedi.

„Obratili smo se Vama, da Vam ukažemo na problem ovih radnica, koje su u šezdesetim godinama života. U Vaše ime, iz ministarstva kojim vi upravljate, odgovoreno nam je, da bi rešavanje problema ovih radnica, iza kojih su decenije radnog staža, ugrozilo fiskalnu stabilnost zemlje. Podsećamo Vas da su ove žene na evidenciji NSZ primale po 14.000 dinara mesečno“, piše kragujevački Samostalni sindikat ministru Vulinu.

Socijalno odgovorna država, smatra Sindikat, vodi računa o svim svojim građankama i građanima, posebno u situacijama kakva je ova, u kojoj se, retroaktivnom primenom zakona i totalnom nebrigom države, našlo više od 1.500 nekadašnjih radnica, od čijeg egzistencijalnog položaja, sudeći prema reagovanju Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, zavisi fiskalna stabilnost zemlje.