Ekonomija Magazin Godine Srbija

Danas: Više od 1.500 žena ostalo bez prihoda

Slika: Radijum devojke (potražite priču o njima na Penzinu)

Retroaktivnom primenom Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i nebrigom države, 1.505 žena u Srbiji ostalo je, na kraju svog radnog veka, bez ikakvih prihoda, piše Danas.

Fotografija iz teksta “Radijum devojke

Promenama penzijskog sistema, kojima je generalno produžen radni vek, žene koje su u tom momentu koristile pravo iz Zakona o zapošljavanju i osiguranju u slučaju nezaposlenosti – kojim je uređeno da zaposleni kojima prilikom ostanka bez posla nedostaje 24 meseca do sticanja jednog uslova za odlazak u penziju, dobijaju odgovarajuće prinadležnosti na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – ostale su bez novčanih nadoknada, navodi se u jučerašnjem (27.6.2016) otvorenom pismu Saveza samostalnih sindikata Srbije u Kragujevcu ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandru Vulinu.

Ističe se, pritom, da su, nakon 24 meseca provedena na evidenciji NSZ, ove žene ostale bez prihoda, a pravo na penziju nisu ostvarile jer je i u njihovom slučaju Zakon o PIO primenjen retroaktivno. Time je, konstatuje se u obraćanju kragujevačkih sindikalaca Vulinu, više od 1.500 žena iz svih delova Srbije dovedeno u više nego nezavidnu, a u mnogim slučajevima i bezizlaznu materijalnu situaciju.

Umesto da je i ovim radnicama produžena isplata novčanih naknada do penzionisanja, kao što je to učinjeno u slučaju radnika okupljenih u Udruženju “Opcija pet“, prema kojima je Vlada nedavno ispravila nepravdu, takođe nanetu retroaktivnom primenom zakona o PIO, država je, smatraju u Sindikatu, odlučila da na njima štedi.

“Obratili smo se Vama, da Vam ukažemo na problem ovih radnica, koje su u šezdesetim godinama života. U Vaše ime, iz ministarstva kojim vi upravljate, odgovoreno nam je, da bi rešavanje problema ovih radnica, iza kojih su decenije radnog staža, ugrozilo fiskalnu stabilnost zemlje. Podsećamo Vas da su ove žene na evidenciji NSZ primale po 14.000 dinara mesečno”, piše kragujevački Samostalni sindikat ministru Vulinu.

Socijalno odgovorna država, smatra Sindikat, vodi računa o svim svojim građankama i građanima, posebno u situacijama kakva je ova, u kojoj se, retroaktivnom primenom zakona i totalnom nebrigom države, našlo više od 1.500 nekadašnjih radnica, od čijeg egzistencijalnog položaja, sudeći prema reagovanju Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, zavisi fiskalna stabilnost zemlje.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

2 Comments

Click here to post a comment
  • Ko uopšte u ovoj državi razmišlja o srpskoj ženi,kao radniku,majci,domaćici?Niko!Napravili ste da žene koje ostanu bez posla u 50 tim godinama i preko 30 god staža,postanu socijalni slučajevi!Ostala sam 2014g.kao tehnološki višak, bez posla posle 31god i 10 meseci staža i sa 51god i 4 mes.života.Zakon za žene se promenio za odlazak u penziju!Ovoga momenta ili da čekam na starosnu penziju sa 65 god života,naravno ako doživim….ili da uplaćujem samoj sebi (minimum,jer jedva imam i za toliko) staža do1 maja 2022 god,da bih ostvarila pravo na prevremenu starosnu penziju sa 39,8 god staža i 59,3 god života,i trajno umanjenom penzijom 17,5%.Pri tom sam rodila troje dece.OVO JE SRAMOTA,ŠTA SE RADI SA NAMA ŽENAMA,KOJE NISMO,NI ZA GDE!NIKOME NE TREBAM SA 53GOD I SKORO 34 GODINE STAŽA!TREBA DA POCRKAMO!Kad odem na biro da se javim pitaju me da li tražim posao?Tražim posao,od momenta,kada sam dobila otkaz,kada vide koliko godina imam,ma niko da me obavesti ili dakažu primili smo nekog drugog.Sram vas bilo!Hoćete u EU,odmah primenjujete zakon po leđima penzionera i radne žene!Pitam se zašto sam trčala na posao,vredno radila,ostavljala decu bolesnu,umesto bolovanja koristila godišnji odmor.Upuca me ova država sa leđa,sasekli ste mi i noge i ruke,ne date mi da dišem,jer ste dozvolili poslodavcima da rade sa nama šta hoće!U inostranstvu bi primala kakvu takvu pomoć.Žene treba da ustanu i traže da se predhodni zakon vrati!O ovoj omladini da ne pričam,teško da mogu da nadju posao,a tek da osnuju porodice i da žene rađaju!Pomerila se granica rađanja kod žena,naravno zahvaljujući sistemu,sve će biti manje i manje dece! Muka mi i zlo od ministara i funkcionera,koji se brinu za porodicu.SRAMOTA

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija