Početna Magazin Godine Penzija Da li se isplati otići u penziju u ovom slučaju?

Da li se isplati otići u penziju u ovom slučaju?

Ako imate toliko-i-toliko godina života, i toliko-i-toliko godina staža, da li se više isplati otići u penziju danas ili neki drugi dan…

Pitanje čitaoca Penzina:

Poštovanje,

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pomalo deluje i neozbiljno da mnogi koji se bave praćenjem problematike penzija, kao papagaji ponavljaju i vrte u krug nekoliko tema, a suštinski ne kažu ništa. Za zaposlenog (za penzionera to vise nije ni bitno) važno je nekoliko sledećih pitanja:

  1. Da li žena koja ima 60 godina života i naprimer 30 godina staža, dobija ili gubi ako sada ide u penziju? Da li joj se umanjuje buduća penzija zato što nema 35 godina staža ili joj je povoljnije da radi još neku godinu kako bi se primakla ili sačekala i 35 godina staža? Ovo ne samo zbog onih kaznenih procenata već zbog manjeg ličnog boda kada nema 35 godina staža.
  2. Da li je za zaposlenu ženu koja može da ide u starosnu penziju prema sada važećem zakonu, zbog opšteg koeficijenta povoljnije da ide u penziju sada, ili da produži da radi

Treba masi zaposlenih dati slike o efektima odluke; za ostati na poslu ili otići u penziju, kako u punu starosnu penziju kod žena, tako i kod prevremenih penzija. Dati i viđenje o pravu onog ko ima 65 godina života da ostane da radi do 40 godina staža…

Odgovor Penzina:

Poštovani,

Pre svega hvala Vam na ovom komentaru i pitanjima. Ipak, odgovori na postavljena pitanja zavise od toliko mnogo pojedinačnih situacija i ličnih priča da bi bilo skoro nemoguće obraditi ih u tekstovima. Navešćemo nekoliko primera:

Ako je osoba pred penzijom, veoma česta situacija jeste ta da je prosek plate 1980-ih godina bio značajno viši nego danas. U tim slučajevima nekad je isplativije sačekati par godina bez prihoda (ili sa prihodima iz „alternativnih“ izvora) nego trajno kvariti prosek buduće penzije prihvatanjem slabo plaćenog posla samo da bi se ispunio radni staž.

Da li žena koja ima 30 godina staža i 60 godina života ima male unuke koje bi mogla da pričuva umesto dece, koja bi tako mogla da se posvete poslu, da ne plaćaju vrtić, da pomaže u kući, radi baštu i sprema hranu, tako da porodični budžet zahvaljujući njenom doprinosu bude bogatiji za nekoliko hiljada, ili desetina hiljada dinara? Naravno, ova pomoć sutra će biti uzvraćena pomoći njoj od njene dece.

Da li osoba koja je pred penzijom, na poslu doživljava previše stresa, te bi dodatne godine radnog staža uvećale penziju, ali bi joj svakako skratile život i uživanje u istoj?

Da li je isplativije preseliti se u manji stan, ili jeftinije predgrađe sa baštom gde bi se živelo skromnije, ali mirnije i verovatno zadovoljnije, ili ostati na poslu i dobar deo zarade trošiti na poslovnu garderobu, prevoz, hranu van kuće, itd.

O kom poslu pričamo? Na primer, čak i u nastavničkoj branši, nije isto opterećenje za 60-godišnjake koji su učitelji, ili su nastavnici u srednjoj školi, ili profesori na fakultetu. Dakle, ogromne su razlike samo kod jednog sličnog zanimanja. Koliko bi tek analiza bilo potrebno za sva druga zanimanja: putari, građevinci, administracija, komercijalisti, itd?

Dakle, svako bi za sebe morao dobro da razmisli šta mu je činiti i niko ne može da mu predstavi kompletnu sliku za njegov slučaj, a, s obzirom da propisi kod nas nisu uvek najtransparentniji, mora se obratiti direktno nadležnim (PIO fond) gde bi trebalo da dobije informacije na osnovu kojih bi mogao da napravi svoju ličnu računicu.

U svetu odavno (kod nas od skoro), postoji i posebno zanimanje „savetnika za lične finansije“ koji se bavi ovakvim pitanjima za određenu naknadu.

Ipak, ako bismo morali da damo konkretan odgovor, bio bi sledeći:

Lična računica isplativosti prevremene penzije, kao i svako drugo finansijsko pitanje, ne treba razmatrati i rešavati izdvojeno van okvira drugih parametara, i to, finansijskih (nekretnine, porezi, transport, ishrana, komunalije, računi, drugi troškovi), i opštih životnih (zdravlje, porodica, kvalitet života, stres, slobodno vreme, itd).

Hvala na pitanju još jednom,

Srdačno,

Vaš Penzin