Početna Magazin Godine Društvo Život bez sećanja – Konferencija za medije

Život bez sećanja – Konferencija za medije

Na konferenciji za medije predstavljeni su rezultati istraživanja „Život bez sećanja“ i najavljen je zvanični početak kampanje za otvaranje dnevnih centara za dementne osobe u Beogradu…

Istraživanje „Život bez sećanja“ deo je Projekta „Ne zaboravimo mi one koji zaboravljaju„, koji Udruženje Amity realizuje pod pokroviteljstvom Trag fondacije a uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Na jučerašnjoj (11. septembar 2014) Konferenciji za medije u Beogradu, predstavljeni su rezultati ovog Istraživanja i najavljen je zvanični početak kampanje za otvaranje dnevnih centara.

U Beogradu, gde je najrazvijenija infrastruktura zdravstvenih i socijalnih servisa za dugotrajnu negu, dementne osobe i njihove porodice se suočavaju sa velikim izazovima. Počev od toga kako doći do prave informacije, kako pristupiti pravima koja imaju, kako organizovati 24-časovnu negu, do toga kako pomiriti poslovne obaveze sa obavezama oko bolesnog člana, kako sačuvati mir u porodici, kako sačuvati svoje zdravlje…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Demencija onesposobljava bolesnu osobu, ali i njenu okolinu, pre svega porodicu, jer je u svim aktivnostima dnevnog života zavisna od tuđe nege i pomoći i kao takva, demencija je jedan od glavnih uzroka onesposobljenosti u populaciji starijih osoba,“ rekla je dr Aleksandra Milićević Kalašić, stručni saradnik Amity-a.

Veoma je bitna podrška zajednice. Zajednica ne podržava ni negovatelje, ni dementne osobe. Zajednica ne zna sa čime se suočavate, jer se o tome ne priča. Ako pričate, suočavate se sa različitim reakcijama, ali to nikada nije reakcija koju očekujete i koja vam je potrebna…“, rekla je Aleksandra Jovanović, srodnik sa iskustvom neformalnog negovatelja člana porodice.

Iz mog ličnog iskustva, mogu reći da je zaista neophodno da se obrazuju i osnuju ti dnevni centri, jer bi oni značajno pomogli, kako licima koja boluju od demencije, tako i članovima njihovih porodica, a i društvu u celini…“, rekla je Verica Etinski, srodnik osobe obolele od demencije.

Rada Mitrović, direktorka Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu, u diskusiji je istakla: „Ovo Istraživanje je početak misionarskog posla… Kada govorimo o starim licima, treba da govorimo i o kulturološkom okruženju, o ulozi građana, nas običnih ljudi, jer se svi možemo suočiti sa ovim problemom. Nismo senzibilisani i veliki je problem stigmatizacija starijih građana…“.

Pokrećemo danas inicijativu i tražimo podršku da Gradski sekretarijat za socijalnu zaštitu predloži organima lokalne samouprave Grada Beograda, da izvrše izmene i dopune Odluke o pravima iz socijalne zaštite na način da u prava na dnevne usluge u zajednici uključe i pravo na Dnevni boravak za osobe sa demencijom„, rekla je Nadežda Satarić iz Amity-a.Kratak pregled zaključaka Istraživanja možete pročitati u tekstu uz sliku Život bez sećanja, a kompletan sadržaj Zaključaka i preporuka – Zagovarački dokument kao i kompletan izveštaj Istraživanja koji je objavljen u elektronskom obliku u Publikaciji: „Život bez sećanja„, možete preuzeti sa Amity sajta (linkovi – obojeni crveno, vode ka dokumentima u PDF-u sa ovog sajta).