Početna Magazin Godine Ekonomija Da li je vreme da pomognete starim roditeljima u vođenju finansija?

Da li je vreme da pomognete starim roditeljima u vođenju finansija?

Američki naučnici su izdvojili neke pokazatelje koji mogu ukazivati na opadanje sposobnosti upravljanja sopstvenim finansijama kod starijih osoba sa blagim kognitivnim oštećenjem.

Opadanje sposobnosti u finansijskoj sferi često predstavlja prve promene u sposobnosti samostalnog funkcionisanja kod osoba čije se stanje kreće u pravcu početka demencije, kaže Danijel Marson sa Univerziteta Alabama u Birmingemu za Science Daily.

Osobe sa blagim kognitivnim oštećenjem još uvek su sposobne da funkcionišu unutar zajednice bez obzira na slabosti u pamćenju i na druge kognitivne poremećaje.

Od 2000. godine, Marson i njegov tim su objavili nekoliko istraživanja u kojima su detaljno istražene slabosti u finansijskim veštinama kod dementnih i osoba sa Alchajmerovom bolešću.

Na jednom simpozijumu nedavno održanom u SAD, Marson je predstavio pet kliničkih znakova uzbune koje bi članovi porodice i staratelji starijih osoba trebalo da prepoznaju. Ti znaci upozorenja treba da predstavljaju promene u odnosu na prethodne veštine osobe.

  1. Rupe u pamćenju, kao što je zaboravljanje plaćanja računa ili poreza ili duplo plaćanje računa.
  2. Loša organizacija protoka finansijskih podataka ili radni prostor koji je nekada bio sređen, a sada je u haosu. Osoba može da se zbuni kada je u pitanju vreme priliva i odliva novca, pošta se ne otvara na vreme.
  3. Matematičke greške u svakodnevnom životu, kao što je računanje napojnice ili iznosa računa ili kada je u osnovnom računu neophodna pomoć.
  4. Zbunjenost kao što je sve slabija sposobnost shvatanja osnovnih finansijskih koncepata.
  5. Pogoršanje finansijskog rasuđivanja, uključujući i novoprobuđeni interes za brzo bogaćenje. Klasičan znak jeste taj da osoba pre pet godina ne bi nikako razmatrala šemu koja je sada izuzetno zanima. Drugi znak jeste nerealni strah u pogledu ličnih finansija.

Kao odgovor na ove promene, Marson predlaže nekoliko rešenja: nadgledanje čekovnih operacija; ako je moguće, kontaktirati banku kako bi se otkrile neregularnosti kao što je duplo plaćen račun; postati supotpisnik na tekućem bankarskom računu tako da je potpis obe osobe potreban za podizanje sume iznad određenog iznosa.

Bankarske usluge i plaćanje računa putem interneta, veoma su praktične za porodicu, smatraju ovi naučnici.