Početna Magazin Godine Ekonomija Da li je vreme da pomognete starim roditeljima u vođenju finansija?

Da li je vreme da pomognete starim roditeljima u vođenju finansija?

Američki naučnici su izdvojili neke pokazatelje koji mogu ukazivati na opadanje sposobnosti upravljanja sopstvenim finansijama kod starijih osoba sa blagim kognitivnim oštećenjem.

Opadanje sposobnosti u finansijskoj sferi često predstavlja prve promene u sposobnosti samostalnog funkcionisanja kod osoba čije se stanje kreće u pravcu početka demencije, kaže Danijel Marson sa Univerziteta Alabama u Birmingemu za Science Daily.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Osobe sa blagim kognitivnim oštećenjem još uvek su sposobne da funkcionišu unutar zajednice bez obzira na slabosti u pamćenju i na druge kognitivne poremećaje.

Od 2000. godine, Marson i njegov tim su objavili nekoliko istraživanja u kojima su detaljno istražene slabosti u finansijskim veštinama kod dementnih i osoba sa Alchajmerovom bolešću.

Na jednom simpozijumu nedavno održanom u SAD, Marson je predstavio pet kliničkih znakova uzbune koje bi članovi porodice i staratelji starijih osoba trebalo da prepoznaju. Ti znaci upozorenja treba da predstavljaju promene u odnosu na prethodne veštine osobe.

  1. Rupe u pamćenju, kao što je zaboravljanje plaćanja računa ili poreza ili duplo plaćanje računa.
  2. Loša organizacija protoka finansijskih podataka ili radni prostor koji je nekada bio sređen, a sada je u haosu. Osoba može da se zbuni kada je u pitanju vreme priliva i odliva novca, pošta se ne otvara na vreme.
  3. Matematičke greške u svakodnevnom životu, kao što je računanje napojnice ili iznosa računa ili kada je u osnovnom računu neophodna pomoć.
  4. Zbunjenost kao što je sve slabija sposobnost shvatanja osnovnih finansijskih koncepata.
  5. Pogoršanje finansijskog rasuđivanja, uključujući i novoprobuđeni interes za brzo bogaćenje. Klasičan znak jeste taj da osoba pre pet godina ne bi nikako razmatrala šemu koja je sada izuzetno zanima. Drugi znak jeste nerealni strah u pogledu ličnih finansija.

Kao odgovor na ove promene, Marson predlaže nekoliko rešenja: nadgledanje čekovnih operacija; ako je moguće, kontaktirati banku kako bi se otkrile neregularnosti kao što je duplo plaćen račun; postati supotpisnik na tekućem bankarskom računu tako da je potpis obe osobe potreban za podizanje sume iznad određenog iznosa.

Bankarske usluge i plaćanje računa putem interneta, veoma su praktične za porodicu, smatraju ovi naučnici.