Početna Magazin Godine Penzija Da li će mi računati dvoje dece za minimalne godine staža za penziju?

Da li će mi računati dvoje dece za minimalne godine staža za penziju?

Ako imam 50 godina života, 13 godina staža i dvoje dece, da li moram uplaćivati još jednu ili dve godine staža?

Pitanje čitateljke Penzina:

Poštovani, molim Vas da mi odgovorite u vezi sa mojom nedoumicom. Imam 50 punih godina i 13 godina radnog staža. Trenutno nisam zaposlena, te sam odlučila da sama uplaćujem sebi staž.

Pročitala sam da u ovom novom zakonu ima POSEBAN STAŽ koji se odnosi na žene (rođenje deteta). Pod sadašnjim uslovima minimum je 15 godina radnog staža za ostvarivanje penzije.

Interesuje me da li moram uplatiti jos 2 godine staža ili samo jednu? Rodila sam dve ćerke, te me interesuje da li i meni pripada godinu dana radnog staža, te da li se on nadodaje na staž?

KONKRETNO: S obzirom da sam rodila dvoje dece da li moram uplaćivati jos jednu godinu ili dve godine, jer do sada imam 13 godina radnog staža, za ispunjenje minimuma? Napominjem još jednom da sam 1963. godište. Unapred hvala na odgovoru!

Odgovor Penzina

Poštovana, najbolje je da se za sve nedoumice u vezi sa penzijskim osiguranjem obratite PIO fondu. Ukoliko ste iz Beograda, možemo Vam potvrditi da u Nemanjinoj, uprkos gužvama koje izgledaju ogromne, relativno brzo dolazite na red.

Potrebno je da prethodno uzmete broj sa automata za određeni šalter. Vama je potreban pravnik i/ili informacije.

Međutim, ono što Vam mi možemo reći jeste da, koliko je nama poznato, poseban staž koji se stiče npr. rađanjem dece, ne može da se koristi za sticanje prava na penziju, već se samo dodaje na postojeće godine (kada je pravo ostvareno) kako bi iznos penzije bio veći.

Dodatna napomena: Bez obzira na sve, da bi se ostvarila penzija na osnovu 15 godina staža potrebno je ispuniti i minimum godina starosti (u 2014. godini to je 60 godina za žene).

Preporučujemo za čitanje: