Društvo Magazin Godine Srbija

Prevremene penzije biće umanjene i do 20 odsto

Za odlazak u prevremenu starosnu penziju u naredne godine može da ode muškarac koji ima 40 godina staža, a 55 godina života, a žena sa 36,4 godine staža i 54,4 godine života…

Prema predlogu izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, zaposleni koji ide u penziju, a ne ispunjava u potpunosti uslove (godine života i staža), mora da računa na trajno umanjenje prihoda za 0,34 odsto po svakom mesecu koji mu nedostaje do zakonom utvrđene granice.

Za odlazak u prevremenu starosnu penziju postoje ograničenja pa tako u nju naredne godine može da ode muškarac koji ima 40 godina staža, a 55 godina života, a žena sa 36,4 godine staža i 54,4 godine života.

Ipak, u ovom slučaju, ako muškarac ima prosečnu penziju od 24.000 dinara, mora da računa na trajno smanjenje od 20,4 odsto ili gotovo 5.000 dinara nižu penziju. Žena koja naredne godine ode u penziju sa 54,4 godine života, uz 36,4 godine staža imaće, na prosečnu penziju, umanjenje od skoro 2.500 dinara. 

Za žene je predviđeno da se od 2015. pa do 2032. svake godine, pomalo, izjednačavaju sa muškarcima, kada su u pitanju uslovi za odlazak u penziju. Do 2020. će se, tako, na svakih šest meseci povećavati starosna granica za odlazak žena u penziju. Početkom 2020. žene će ići u starosnu penziju sa 63 godine života. Nakon toga, do 2032. granica će se pomerati nagore za četiri meseca do konačnih 65 godina života.

Pogledajte još neke predloge nacrta zakona o PIO – za majke, beneficirani radni staž, itd.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija