Magazin Godine Srbija

Da bi se isplatio dug, apoteka i zaposleni u njoj ponuđeni u zakup

Grad Šabac rešio je da svoju državnu apoteku ponudi privatnicima u zakup, zajedno sa zaposlenima, kako bi mogli da izmire dug od skoro 368 miliona dinara, piše Blic.

Nedavno je objavljen javni poziv da se iznajmljuje 18 apoteka, koje pripadaju šabačkoj apotekarskoj ustanovi, a svi zainteresovani mogu da se jave do kraja sledeće nedelje.

Čelni ljudi opštine Šabac rešili su da izdaju 18 objekata, i to na deset godina, kako bi mogli da izmire dugove koje je napravila apoteka, s obzirom da je država naložila da sve dugove moraju da snose lokalne samouprave, koje su i osnivači apoteka. Jedan od uslova je da zakupci preuzmu sve osoblje apoteka i 30 odsto vanfarmaceutskog tehničkog osoblja. Namera je, kako objašnjavaju nadležni, da se sačuva mreža apoteka, jer postoje objekti u selima gde nema privatnih apoteka, ali i da se sačuvaju zaposleni.

Očigledno je da je apoteka Šabac prvi primer kako će se u budućnosti rešavati dugovi apotekarskih ustanova koji su sada narasli na 18, 5 miliona evra.

Ovakvo rešenje oštro je osudila Farmaceutska komora Srbije, u kojoj navode da, u ovom trenutku, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, intenzivno rade na rešavanju pitanja apotekarske delatnosti i njenog uređenja putem novog zakonskog okvira. Objašnjavaju i da Zakon o apotekarskoj delatnosti, čiji je predlog nacrta usvojila Skupština komore, treba da reguliše i uredi apotekarski sektor Srbije.

Kako je Blic već pisao, Ministarstvo zdravlja se ne zalaže za privatizaciju apoteka, već da budu konkurentne na tržištu, ali i da dobiju profesionalni menadžment, koji bi trebalo da ih, zajedno sa državom, izvuče iz ogromnih dugova i tako spreči da dođe do nestašice lekova.

U ovom trenutku, 24 državne apoteke u Srbiji ukupno duguju 18,5 miliona evra za lekove i medicinska sredstva. Najalarmantnije stanje upravo je u Šapcu i Pančevu, kao i u Novom Sadu, Boru, Sremskoj Mitrovici, Vranju i Beogradu.

Zbog kontinuiranog neplaćanja dobavljačima, apoteke su u ozbiljnoj opasnosti da postanu nelikvidne i da obustave nabavke. Taj domino efekat na kraju će osetiti građani, jer ukoliko se nešto ne preduzme, očekuje nas nestašica lekova.

Državne apoteke su u ovu situaciju došle, između ostalog, zbog niskih marži, nelojalne konkurencije, ali i zbog nenamenskog trošenja novca.

Primer zloupotreba je činjenica da su u magacinima pojedinih apoteka pronađene ogromne zalihe zavojnog materijala dovoljne da taj materijal ne kupuju narednih 10 godina. Isto tako, postoje i zalihe mnogih komercijalnih proizvoda, poput zelenog čaja.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

1 Comment

Click here to post a comment
  • Nisam dosad pročitao nigde, da je neka privatna apoteka, poslovala sa gubitkom. Marže su iste i za privatne i državne apoteke. Ali, sam takodje siguran, da ni jedna privatna apoteka nebi čuvala 10 godina zavojnog materijala, koji je sada bezvredan. Dakle, radi se o ne radu u državnim apotekama. Sigurna plata, siguran posao i baš me briga. E to je dovelo do ovoga.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija