Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Čudesno holandsko naselje za ljude sa demencijom

Čudesno holandsko naselje za ljude sa demencijom

Čudesno holandsko naselje za ljude sa demencijom

U holandskom gradu Vesp postoji posebno ograđeno naselje Hogevej. Posebno je po tome što je projektovano sa specifičnom namenom – celo naselje je ustanova za brigu o starijim ljudima sa demencijom.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Razlika između ovog naselja i klasičnih domova za stare ne ogleda se samo u rešenju smeštaja obolelih, već pre svega u pristupu ovoj bolesti. Naime, ovde se sprovodi tzv. terapija sećanjem. Zahvaljujući njoj i okruženju u kome borave, stanovnici ovog naselja mnogo su aktivniji i potrebno im je manje lekova u odnosu na prosečnu osobu obolelu od demencije.

Negovatelji, medicinske sestre i lekari stalno su na raspolaganju kako bi 152 stanovnika Hogeveja imali neophodnu 24-časovnu negu. Neke ovo naselje podseća na film „Trumanov šou“, a direktor ove ustanove poredi je sa pozorištem.

Hogevej naselje dementnih osoba supermarket

Pozornica je ono što svi stanari doživljavaju kao normalan način života, njihov sasvim normalan dom. Ali iza kulisa, mi smo dom za stare. Sve je uređeno kako bi stanari imali svu negu koja im je potrebna dok, istovremeno, oni misle da žive normalnim životom. To je, prema našem mišljenju, veoma važno“, objasnila je za američki ABC News Izabel ban Zithem, službenica Hogeveja za odnose sa javnošću.

Hogevej naselje dementnih osoba restoran

Kasirka u supermarketu, upravnik restorana… svi oni rade na tajnom zadatku. Oni su specijalno obučeni za brigu o dementnim osobama. Većina stanara misli da žive u pravom, normalnom naselju.

„Ne bismo lagali, naravno. Ako pitaju osoblje, oni im kažu da žive u mestu gde dobijaju svu potrebnu brigu i podršku“, kaže ban Zithem dodajući da većina stanara zaboravi odgovor nakon 15 minuta. „Ljudi sa demencijom se vraćaju u prošlost. Oni žive u drugačijem svetu.“

Međutim, osoblje Hogeveja ne ispravlja greške u poimanju stvarnosti, niti tvrdnje samih stanara. Omogućava im se da žive u svom svetu bez grubog uveravanja da su bolesni i da im, u stvari, stvarnost neprekidno izmiče.

Hogevej naselje dementnih osoba enterijer 1Hogevej ima 23 stambena objekta koji su razvrstani prema sedam različitih životnih stilova: Goois (za bogatije), Homey, Urban, Christian, Artisan, Indonesian i Cultural. Različiti stilovi domaćinstava imaju različitu muziku, sasvim različit enterijer, načine ishrane i npr. način postavljanja stola.

Hogevej naselje dementnih osoba obedovanje

Negovatelji nose običnu odeću i prilagođavaju se ulozi koja odgovara određenom stanaru. U domaćinstvima „radničke klase“ oni su brižne komšije, u aristokratskim kućama, negovatelji glume kućne pomoćnike.

U svakoj kući svaki stanar ima veliku spavaću sobu, a sa drugim stanarima te kuće deli dnevnu sobu, kuhinju i trpezariju.

Hogevej naselje dementnih osoba svakodnevni poslovi u domacinstvuStanari sami vode računa o svom domaćinstvu uz pomoć stalno prisutnog osoblja. U svim kućama se svakodnevno pere veš, kuva i obavljaju se druge svakodnevne aktivnosti baš kao u normalnim domovima. Nema brava na vratima i stanari su slobodni da se kreću po svojoj volji. Hogevej obezbeđuje svojim stanarima potpunu privatnost i samostalnost.

Hogevej naselje dementnih osoba parkNaselje ima ulice, trgove, bašte i park gde njegovi stanovnici mogu slobodno (i zbrinuto) da šetaju. Kao i svako drugo prosečno holandsko naselje, Hogevej ima restoran, kafić i pozorište. Iako stanari sami idu u kupovinu, posećuju ugostiteljske objekte ili pozorište, novčanice nisu prave.

Hogevej naselje dementnih osoba stambeni objekat

Hogevej je projektovao biro Molenaar&Bol&VanDillen, a otvoren je decembra 2009. godine. Izgradnja je koštala 19,3 miliona evra, što je u najvećem delu finansirala holandska vlada (17,8 miliona), a jedan i po milion su prikupile lokalne organizacije.

Pregledajte na Penzinu ponudu domova za stare u Srbiji!
Pregledajte na Penzinu ponudu domova za stare u Srbiji!

Cena smeštaja približna je onoj u običnim holandskim domovima za stare – oko 5.000 evra mesečno, a primaju se samo pacijenti sa uznapredovalom demencijom ili sa Alchajmerovom bolešću.

Ukoliko želite da saznate više o ovom naselju, pored linkova u tekstu posetite i sledeće sajtove (eng):