Društvo Lične finansije Magazin Godine Svet

Katolici za Veliki post mogu da uštede skoro 800 dolara

Veliki, Uskršnji ili Časni post (eng. lent), traje 40 dana kod svih hrišćana. Godine 2013, list Ekonomist predstavio je koliko bi katolički vernici širom sveta mogli da uštede tokom dana posta ako se odreknu (ne)odgovarajućih užitaka…

U svetu ima oko 1,2 milijarde katolika, a tokom Uskršnjeg posta, oni koji poste, mogu da uštede stotine dolara izbegavajući luksuznu i neodgovarajuću robu: cigarete, alkohol (vino i pivo), brzu hranu, kafu, čokoladu, pa čak i čaj.

Uštede su srazmerne standardu zemalja u kojima žive, životnim navikama van posta, kao i strogoći koju vernici primenjuju tokom posta.

Tako u Dablinu, Irska, katolički vernici mogu da uštede oko 780 dolara, gde samo kutija cigareta dnevno znači uštedu od 468 dolara.

Sa druge strane, u Lisabonu, gde su cene za pomenutu robu slične, vernici bi uspeli da uštede tek nešto preko 400 dolara s obzirom da i van posta ne konzumiraju preterano navedene artikle.

U Nigeriji, gde je oko 15 odsto katolika, oni koji žive u Lagosu, sačuvali bi najviše odričući se brze hrane. Brazilcima, najbrojnijoj katoličkoj naciji u svetu, i to onima iz Sao Paola, najviše bi donelo odricanje od vina i piva, piše Ekonomist.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija