Crna Gora: Ukidanje Fonda PIO?

Crna Gora razmatra ukidanje Fonda PIO. Naime, program Pokreta Evropa sad – Evropa sad 2 – podrazumeva ukidanje doprinosa za penzijsko osiguranje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Penzioneri, kojih je u Crnoj Gori 124.000, čine petinu stanovništva ove zemlje. Neki među njima strahuju da će ostati bez penzije. Jedan od njih, Božidar iz Podgorice, za crnogorski portal Aktuelno kaže:

„Ja sam svoju penziju pošteno zaradio. Kako stvari idu, strah me je da ne ostanem bez nje.“

Bojazan ovog crnogorskog penzionera, kažu, nije bez osnova. Naime, Pokret Evropa sad (PES) najavio je da će ukinuti doprinose za penzijsko osiguranje.

Pokret Evropa sad osvojio je na junskim izborima u Crnoj Gori najviše glasova, a predsednik ovog pokreta Milojko Spajić viđen je za premijera.

Spajić smatra da bi ukidanje doprinosa za penzijsko osiguranje vodilo ka realizaciji projekta „Evropa sad 2“. Ovaj projekat podrazumeva povećanje plata na 1.000 evra, penzija na 450 evra, punu zaposlenost i sedmočasovno radno vreme.

Ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje

Portal Aktuelno podseća da je prilikom realizacije projekta „Evropa sad 1“ kojim su ukinuti doprinosi za zdrastveno osiguranje došlo do povećanja plata zaposlenih.

Kažu, međutim, da su crnogorski penzioneri osetili negativne posledice ovog projekta. Oni su lišeni kvalitetnog lečenja nakon ukidanja doprinosa za zdrastvo. Moraju, na primer, sami da kupuju injekcije, gazu i tufere.

Komentarišući postupak ukidanja doprinosa za zdrastveno osiguranje, Oleg Filipoviić, eknomski analitičar, naglašava da ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje treba posmatrati kroz njegove efekte.

„Prije ukidanja doprinosa, postojali su gubici na tržištu ljekova. Po ukidanju, svi minusi su pokriveni – što znači da su rezultati pozitivni. Mislim da je to slučaj i sa Fondom za penziono osiguranje. Neophodno je uraditi reviziju poslovanja“, rekao je Filipović za Aktuelno.

Za ukidanje Fonda PIO potrebno da Crna Gora ima stabilnu Vladu

Sadašnji ekonomski trenutak u Crnoj Gori Oleg Filipović vidi kao preloman. Bez političke nema ni ekonomske stabilnosti te je zato neophodno da se formira stabilna Vlada.

Filipović je napravio poređenje sa penzionim sistemima u Francuskoj i Nemačkoj. U ovim državama bilo je suprotstavljenih mišljenja javnosti i ministara finansija. Širom Francuske  izbili su i neredi.

„Penzione reforme u Francuskoj počele su podizanjem starosne granice sa 64 na 65 godina. To je izazvalo nerede, štrajkove, zato što su građani svijesni da je to posljedica nemogućnosti da jedno radno mjesto pokriva četiri penzije. Iz istog razloga, u Njemačkoj je starosna granica podignuta na, mislim, 70 godina. Ovim potezima je došlo do ozbiljnog razmimoilaženja u mišljenjima ministara finansije Francuske i Njemačke po pitanju reformi penzionog sistema“, rekao je Filipović.

Formiranje novog Fonda Crne Gore

Oleg Filipović smatra da je neophodno formirati novi Fond PIO Crne Gore.

„Neophodno je iskoristiti ovaj trend, u kome bi se otvorili elektronski računi građana – a oni bi dobijali godišnje informacije o visini njihovih ulaganja, projekiciji njihove penzije u datim okolnostima. Da bi jedan penzioni fond normalno funkcionisao, neophodno je da jedno radno mjesto u najmanju ruku pokriva dvije penzije, a u normalnim okolnostima – tri, u odnosu na malo tržište kao što je naše“, objašnjava FIlipović.

Prema planu Milojka Spajića i njegovog PES-a, do povećanja plata došlo bi smanjenjem ili potpunim ukidanjem doprinosa za penzijsko osiguranje i prelivanjem tog novca iz državnog budžeta na plate zaposlenih. Servisiranje penzija, za koje godišnje treba obezbediti preko 537 miliona evra, išlo bi iz državnog budžeta.

Ovaj recept, napominje portal Aktuelno, još nijedna država nije primenila. Navode da je jedino Grčka povećavala plate iz zaduženja. Napominjući da je opštepoznato kako se to završilo u toj zemlji, pišu da ostaje samo da se vidi kako će se ovakav scenario odigrati u Crnoj Gori.

Izvor: Aktuelno.me
FotografijaAndrew Buchanan za Unsplash