Početna Magazin Godine Crkva kao firma – Penzionisani sveštenici u službi, mladi rade dodatne poslove

Crkva kao firma – Penzionisani sveštenici u službi, mladi rade dodatne poslove

Crkva kao firma – Penzionisani sveštenici u službi, mladi rade dodatne poslove

Oko 50 penzionisanih sveštenika SPC nema samilosti prema svojim mladim kolegama jer i pored penzija ne žele da se povuku iz aktivne crkvene službe. I dok oni u svoje džepove stavljaju novac po dva osnova, penzije i zarade od verskih obreda, 40 diplomiranih teologa nema posao već rade kao pomoćnici penzionisanih sveštenika od čije milostinje žive, piše Slađana Vukašinović za „Blic„.

Zbog toga počinju masovno da skidaju mantije i da umesto bogosluženja u srpskoj crkvi služe goste po kafićima u inostranstvu kako bi prehranili sebe i svoje porodice. Poslednjih dana to je uradilo nekoliko mladih sveštenika, koji su svoje svešteničke uniforme zamenili konobarskim, čak i na dalekoj Aljasci.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Da ovo ne bi postala masovna pojava i da bi se rešila sudbina nezaposlenih sveštenika, jedna grupa je zatražila prijem kod patrijarha Irineja kako bi ukazala na svoj položaj.

– Želimo da obavestimo patrijarha šta se radi po parohijama. Završio sam Bogoslovski fakultet, ali već sedam godina radim kao pomoćnik u jednoj beogradskoj crkvi. Božji sam sluga i radim sve što služba nalaže, ali umesto da za svoj rad dobijem platu, udeli mi se milostinja kao da sam rob. Od krštenja koje obavim, koje se naplaćuje 4.000 dinara, dobijem 200, a ostalo ide starešini hrama. Tako on pored penzije od 30.000 dinara u svoj džep stavi bar još 70.000 dinara mesečno od bogosluženja, dok meni udeli oko 7.000. To je božji greh jer je javna tajna da zbog novca ne žele da odu iz crkvene službe – objašnjava teolog D. J. za „Blic“.

Mladi teolozi teško dolaze do rukopoloženja i mesečno primaju manje od 10.000 dinara.

On dodaje da ga posebno brine to što verovatno i neće dobiti posao u tom hramu jer penzionisani sveštenik čuva mesto za svog sina koji treba uskoro da diplomira.

– Mantija i parohije počele su da se prenose sa kolena na koleno, ali ono što je još gore, rukopoloženje se plaća više hiljada evra, pa je to postao ozbiljan biznis za vladike i starešine hramova – kaže naš sagovornik.

Protojerej-stavrofor Ilija Letić, koji je penzionisan a i dalje je starešina u kapeli Svetog apostola Luke u bolnici „Sveti Sava“, ne negira ovu praksu, ali kaže da o svom statusu ne odlučuje on.

– U penziji sam, ali zbog potrebe crkve i dalje sam u službi. To što mladi teolozi nisu rukopoloženi nisam kriv ja jer o njima odlučuju nadležne crkvene službe – kaže Letić za „Blic“.

Odlučuju episkopi

Vladimir Vranić, sekretar kancelarije patrijarha Irineja, potvrđuje da ima penzionisanih sveštenika koji i dalje rade.

– Ne znam tačan broj mladih teologa koji su poslali molbu za rukopoloženje. O tome evidenciju imaju odbori koji se bave kadrovskim pitanjima. Što se tiče sveštenika koji su penzionisani a još uvek rade, takav status im je omogućio nadležni episkop – tvrdi Vranić za „Blic“.