Početna Magazin Godine Briga o roditeljima na daljinu (5): Prekid vozačke karijere

Briga o roditeljima na daljinu (5): Prekid vozačke karijere

U teškim temama roditeljima prilazite sa stavom da ste tu da ih podržite a ne da im oduzmete život koji su živeli. Preporučljivo je i da tražite podršku prijatelja i porodice…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Naročito težak razgovor jeste onaj o prekidu vožnje automobila starijih osoba. Ejmi Gojer ističe da je veoma važno imati „precizna posmatranja“:

– Na primer, krenite na vožnju automobilom sa roditeljima, a kasnije razgovarajte o tome da ste primetili da teže skreću ulevo, ili da je točak kačio ivičnjake sa desne strane. To može voditi ka razgovoru o bezbednosti nastavka prakse samostalne vožnje automobila.

Vožnja je naročito osetljiva tema, slažu se stručnjaci. Ako su roditelji navikli na vožnju do prodavnice, do šetališta, itd, onda je vožnja u velikoj meri i simbol njihove nezavisnosti i samostalnog načina i stila života.

U tom slučaju treba osmisliti da li postoji mogućnost nekog drugog prevoza koji bi očuvao kvalitet života i nakon napuštanja automobila.

U svakom slučaju, Gojer preporučuje da se teškim temama prilazi sa stavom da ste tu da ih podržite a ne da im oduzmete život koji su živeli. Ona preporučuje i da tražite podršku prijatelja i porodice:

– Vi ste možda preuzeli na sebe najveći teret brige o roditeljima, ali će oni možda pre poslušati vašeg brata. Zamolite ga da on obavi taj deo posla. Naravno, možete u ove razgovore uključiti i profesionalce, kao što je porodični lekar ili advokat, čiji savet bi imao novu težinu.