Magazin Godine Porodica Zdravlje

Briga o roditeljima na daljinu (4): Teški razgovori

Teško je, i često veoma bolno, razgovarati sa roditeljima o promenama njihovog duševnog, mentalnog i fizičkog stanja.

Tu spada i zahtev da vam daju pristup (šifre) svojim mejlovima i telefonskoj sekretarici kako biste mogli da ih zaštite od raznih prevara kakve se često dešavaju.

Još je teže razgovarati o planovima za eventualnu palijativnu negu i detalje vezano za sahranu i njihove želje s tim u vezi. Stručnjaci preporučuju da razgovori ove vrste budu obavljeni blagovremeno, pre nego što počne faza “kritičnih situacija”.

Tamar Šovali kaže da treba istražiti i dostupnu (besplatnu) literaturu o ovome kao što je dokument Pet želja (Penzin je pisao i o drugim izvorima na ovu temu – 5 saveta za planiranje dobrog kraja života).

Naročito teški razgovori jesu oni o prekidu vožnje automobila, sređivanju ličnih finansija ili preseljenje u dom za stare


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija