Brak je lakši u starosti: Manje borbe, više smeha

Longitudinalna istraživanja su pokazala da dužina trajanja braka utiče na količinu pozitivnosti među partnerima. Parovi koji su u braku najmanje 35 godina ređe se svađaju, pokazuju više naklonosti i humora tokom stresnih situacija.

Da li ste ikada pomislil da vaš brak gubi sjaj? Da se vaša ljubav pretvara u prepirke? Ne brinite, budućnost je svetla. Brak u starosti je lepši i lakši.

Istraživanje objavljeno 2018. godine u časopisu „Emotion“ otkriva da stariji supružnici sazrevaju tako vide jedno drugo kroz ružičaste naočare. Sve one stresom opterećene razmirice koje nas truju u srednjem životnom dobu, vremenom se zamenjuju smehom i opuštenošću.

Istraživači sa Berkli Univerziteta u Kaliforniji kažu da su njihovi video snimci dovoljan dokaz za to. Kako vreme prolazi, tako negativnosti između partnera blede. Oni koji su u braku duže od 35 godina, pokazali su više nežnosti od mlađih parova.

U saopštenju autora studije Roberta Levensona, govori se o rasvetljavanju jednog od najvećih paradoksa kasnog života. Pored toga što su doživeli da izgube članove porodice i prijatelje, stariji ljudi koji su u stabilnim brakovima relativno su srećni i doživljavaju manji nivo depresije i anksioznosti.

Tokom studije, Levenson i njegov tim su pratili 87 sredovečnih ili starijih parova koji su u braku između 15 i 35 godina. Naučnici su pratili parove tokom 13 godina, intervjuišući ih putem video snimaka na svakih nekoliko godina. Razgovarali su o iskustvima koje su prošli zajedno i eventualnim konfliktima koje su doživeli.

Procenjivani su i govor tela ponašanje tokom razgovora, Naučnici su kodirali razgovore korišćenjem kategorija različitih emocija kao što su bes, tuga, strah, naklonost, humor, entuzijazam…

Sve pozitivniji kako vreme u braku odmiče

Upoređivana su ponašanja koja su tokom vremena trajanja istraživanja beležena. Otkriveno je da parovi, bez obzira na to da li su zadovoljni u vezi, pokazuju više pozitivnih emocionalnih ponašanja kako stare. Češće su koristili humor i iskazivali naklonost, a manje su se međusobno kritikovali u poređenju na vreme kada su bili mlađi.

Rezultati ovog istraživanja su pružili dokaze u ponašanju koji su u skladu sa istraživanjima koja sugerišu da smo, kako starimo, više fokusirani na pozitivne stvari u životu.

Istraživanje je takođe pokazalo da žene mnogo češće nego njihovi muževi iskazuju svoja osećanja. Ipak, većina partnera je u starosti izgledala daleko srećnije.

Obzirom na povezanost zdravlja i pozitivnih emocija, nalazi ove studije ističu važnost intimnih odnosa kroz vreme. To znači da brak može potencijalno da bude zdrav za nas.

Fotografija: Micheile Henderson sa Unsplash

Mogli bi vas zanimati tekstovi: