Početna Magazin Godine Bolnica u kojoj su sestre i spremačice zamenili roboti (video)

Bolnica u kojoj su sestre i spremačice zamenili roboti (video)

Bolnica u kojoj su sestre i spremačice zamenili roboti (video)

Univerzitetska bolnica Medicinskog centra u San Francisku, Kalifornija uvela je sistem od 15 miliona dolara u kom roboti čitaju recepte, pakuju lekove, dostavljaju hranu pacijentima. Da li je bolničko osoblje uspelo da zadrži poslove u ovakvoj konkurenciji?

Implementacija sistema u kom roboti obavljaju dobar deo posla koji je ranije padao na medicinske tehničare, omogućila je rasterećenje bolničkog osoblja i manje grešaka u svakodnevnom radu.

Šta i kako roboti rade u bolnici

Lekar napiše recept u elektronskoj formi – dakle, na računaru, umesto da piše onim čuvenim nečitljivim rukopisom na papiru. Ova informacija ide direktno robotima koji su smešteni u obezbeđene klimatizovane prostorije u kojima se drže lekovi.

Roboti prolaze između polica sa lekovima, uzimaju one lekove koji su navedeni u receptima, u navedenoj količini.

roboti-lekovi-apoteka-farmacija-recepti

Roboti pakuju lekove u male posude koje se zatim grupišu za pojedinačne pacijente. Pacijenti tako dobijaju spreman 12-časovni paket sa svim neophodnim lekovima – potpuno automatizovano. Paket je obeležen jedinstvenim bar-kodom kako bi bila omogućena njegova kontrola i praćenje.

Treba dodati da ovde nije reč samo o prostom prebrojavanju pilula i tableta, već i o tome da roboti samostalno prema receptu prave sterilne i bezbedne koktele injekcija i vakcina, koktele za hemoterapije, itd. I to po nekoliko desetina doza komplikovanijih i jednostavnijih terapija dnevno za potrebe pacijenata u bolnici, ali i za upotrebu kod kuće.

Na šest miliona obavljenih ovakvih procedura sa robotima načinjena je samo jedna greška, a čak i to jednom uzrok je bio ljudski faktor. Sa druge strane, u tradicionalnom načinu izdavanja lekova gde sve obavlja bolničko osoblje nakon što dobije recept od lekara, procenat greške realizacije poslatog upita je oko 2,8 odsto.

roboti-bolnica-lekovi-farmacija-apoteka

Kada mašine dospeju u neku radnu organizaciju, dešavaju se dve suprotne stvari:

  1. ljudi gube poslove

  2. ljudima je posao olakšan.

U ovoj bolnici u Kaliforniji desile su se obe stvari. Nije bilo otkaza, ali je bolnica bila na pragu da zapošljava nove radnike, što se, zahvaljujući uvedenom sistemu robotizacije, ipak nije desilo.

Međutim, za ono bolničko osoblje koje je već radilo u bolnici kada su stigli roboti, posao je postao lakši i smisleniji.

roboti-bolnica-lekovi-elektronski-recept

Oni više nisu morali da se bave trivijama kao što je šetanje između rafova da pronađu lekove, brojanje prepisanih pilula i njihovo pakovanje. Sada im je ostalo više vremena za konsultacije sa lekarima i pacijentima.

Roboti koji šetaju bolnicom

Roboti u ovoj bolnici nisu ograničeni samo na kretanje između rafova u sefu sa lekovima. Oni se takođe šetaju i hodnicima bolnice, donoseći lekove do soba pacijenata.

roboti-bonica-prljav-ves-spremanje-higijena

Pored toga, specijalizovani roboti raznose i hranu i posteljinu po sobama i do perionice. Tako je rešen i ogroman problem logistike u bolnicama (na primer, jedno istraživanje tvrdi da medicinske sestre oko sedam odsto radnog vremena provedu tražeći kolege).

Ovim je kompletno bolničko osoblje dobilo više prilike za razgovor, i međuljudski kontakt, kako kolegijalni, tako i na relaciji zaposleni-pacijenti, piše NPR.

Bolnica je ovaj sistem uvela još 2011. godine, a u dokumentima (strana 5. u dokumentu na linku) u kojima govori o sebi i svom radu navodi se da roboti ne samo da preciznije pakuju prepisane lekove, već i bezbednije, jer je mogućnost kontaminacije svedena na apsolutni minimum.

%d bloggers like this: